Poreklo prezimena, selo Kolare (Jagodina)

29. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanoništva sela Kolare, grad Jagodina – Pomoravski okrug. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Belica“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Kolare

Položaj sela.

I ovo selo je sa obe strane reke Lugomira. Kroz seo prolazi put Jagodina – Dragoševac. Na levoj strani puta, idući od Jagodine, ima više kuća nego na desnoj. Desnom stranom sela protiče Zbegovački Potok, Odžački Potok i Veliki Potok, koji silaze sa juhorskih ogranaka i slivaju se u Lugomir. Lugomir i pomenuti potoci čine veliku štetu prilikom izlivanja. Kuće su najviše u dolini i ravni, samo je manji broj u strani

Vode.

Pije se bunarska ali i rečna voda (zimi).

Zemlje i šume.

Njive i livade su na mestima: Reka ili Polje, Dolina, Veliko Polje, Staro Selo ili Selište, Resnik i Parlozi. Šume, njive i pašnjaci su na mestima: Odžinac, Zbegovište i Rikavac a šume u Lipaku i Vrhu.

Tip sela.

Selo je veće zbijenosti. Deli se na Gornju, Srednju i Donju Malu koje nisu podvojene.

 

Postanak, ime sela i poreklo stanovništva.

Po jednom predanju nekada su Kolare i Glavinci bili su jedno selo i zvalo se Ljuba. Ono je bilo pored Lugomira u polju. To se mesto i danas zove Ljuba. Docnije se razdvojilo u dva kraja a zatim u dve mahale, od koji se donja nazvala Glavinci a gornja Kolare. Po drugom predanju sva tri lugomirska sela, Bresje, Glavinci i Kolare, postala su od raseljenog Starog Sela ili Selišta. U vezi sa ovim predanjem tumači se i postanak njihovih imena. U Starom Selu – Selištu, između Kolara i Glavinaca, sa desne strane Lugomira, vele da su nekada živela tri brata; jedan je bio kolar, drugi je pravio glavine („glavčine“) a treći je sekao brestove za građu. Posle nekog vremena zajeničkog rada braća se podele; kolar se naseli u mestu koje se po njemu nazove Kolare; onaj što je pravio glavine za kola naseli se na mestu koje se nazove Glavinci a onaj treći što je sekao brestove za kola, nastani se u Bresju, pošto je tu bilo dosta brestova. Po malom broju starinaca izgleda da je ovo selo novijeg postanka, kao i prethodna dva sela, Bresje i Glavinci.

Kolare ima 86 kuća, 9 rodova i 536 stanovnika.

Rodovi su:

Babići, slave Jovanjdan. Doselili su se iz Vukanje ispod Jastrepca pre 150 godina. Neki njihovi stari su bili u Sremu, pa se otuda povratili. Ima ih u Konjusima, Temnić.

Đurići i Porobići, slave Aranđelovdan. Oni su se doselili iz Jelašnice u vranjskom okrugu, doselili se kada i Babići.

Vukanjci, Radosavljevići i Gajići, slave Jovanjdan i Vidovdan. Doselili su se iz Vukanje, odmah za Babićima. Ima ih u Rekovcu, Levač.

Zdravkovići i Ristići, slave Aranđelovdan. Doselili su se iz Jelašnice – vranjski okrug kada i Porobići, sa kojima se smatraju kao jedan rod.

Vasići, slave Đurđic i Đurđevdan. Doselili su se iz Vukanje pre 130 godina. Ima ih u Jagodini, jedna kuća.

Milenkovići, slave Nikoljdan. Doselili se iz okoline Vranja, kada i Vasići.

Nešići i Jeremići, slave Mratindan, Mina. Doselili se iz okoline Vranja pre 120 godina.

Kadići, slave Nikoljdan. Doselili se sa Kosova kada i Jeremići.

Jankovići i Stanojevići, slave Sv. Petku. Doselili se iz Majura pre 80 godina.

Seoska slava je Beli Petak, po Trojicama a zavetine su: Petak po Sv. Jovanu, 29. avgusta po Novom kalendaru i Sv. Đorđe Alempije za zdravlje čeljadi i stoke.

Groblje je ispod sela, blizu puta.

 

IZVORStanoje Mijatović – Belica. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.