Poreklo prezimena, selo Šipitula (Obilić)

27. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Šipitula, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na ogranku Čičavice, koji se kao kosa pruža između Drenice i Čičavice s kućama i na padini prema jednoj i na padini prema drugoj reci.

Razbijenog je tipa. Deli se na mahalu Mjekića i na Muhadžireku mahalu. Kuće u mahalama su zbijene sem četiri rasturene kuće u Muhadžirskoj mahali.

Šipitula je novo selo, postalo na nekoliko godina pre dolaska muhadžira, tj. oko 1870. Ne zna se kako je došlo ime ovom selu.

Rodovi:

Mjekić (5 k.), od fisa Beriša. Doselili se iz Luka (Jelovac) u Metohiju (kod Đakovice) u Gladno Selo (Drenica), pa u susedni Grabovac, odakle prešli u Šipitulu oko 1870. Selo nisu zatekli, već lugove i malo obrađene zemlje seljaka sela Ada. Kažu da su kupili prostor od Ađana, pa krčili, otvarali njive i na suvišne delove zemlje postavljali čifčije.

Ramović (3 k.), poislamljeni i poarbanašeni Srbi starinom iz Žilivode. U Šipitulu doseljeni oko 1895. iz Sibovca, iz roda Fazlijevića.

Hotnjan (1 k.), od fisa Hota. Doseljen za čifčiju u Mjekića, iz Bečića u Drenici, posle Ramovića.

Durmišović (2 k.), od fisa Krasnića. Doseljen oko 1905. iz Vojnika (Peć) za čifčiju u Mjekića.

Limonović (1 k.), od fisa Krasnića. Preseljen iz Medveca oko 1905. za čifčiju u Mjekića.

Cur (2 k.), od fisa Krasnića. Kao muhadžir iz Vlasotinaca živeo na Kosovu. U Šipituli nastanjen za čifčiju u Mjekića oko 1905. – Sofić (1 k.), od fisa Elšana. Muhadžir je iz Žitnog Potoka u Toplici. Nastanjen kao čifčija u Mjekića oko 1905.

Barbatovc (3 k.), od fisa Krasnića Muhadžir iz Barbatovca (Toplica). Kod Mjekića došao za čifčiju iz Drenice oko 1905.

Rastelic (1 k,), od fisa Klimenata. Muhadžir iz Rastelice (Toplica). Došao iz Laba za čifčiju u Mjekića oko 1905.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.