Poreklo prezimena, selo Crnoljeva (Štimlje)

26. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Crnoljeva (Crnoljevo), opština Štimlje (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Crnoljeva

Selo je u istočnom delu Crnoljevske klisure, delom pored samog druma u Klisuri i reke Crnoljeve, a delom severno od klisure na dolinskim stranama dvaju potoka i na kosi između njih.

Razbijenog je tipa. Deli se u četiri mahale. Mahale Zekovića i Braimovića su u Klisuri, na drumu, a mahale Avdulovića u Bekovića su izvan klisure. Nazivi mahala su po jednim ili najvećim rodovima u njima. Udaljenja između mahala iznose oko deset minuta hoda. Mahale takođe nisu zbijene već se sastoje od rasturenih grupica (od 3-10) kuća.

U selu sada žive samo Arbanasi. Oni kažu da im preci nisu zatekli selo.

Rodovi:

Zeković (8 k.) i – Braimović (10 k.), oba od fisa Kastrata. Doseljeni su, kažu, iz samoga Skadra početkom 19. veka. Pojasevi unazad, beleženi 1931: Fazli (60 g.), Ćerkin, Zeka, Memet. Pri dolasku prvo su se nastanili u Rujcu (kod Lipljana), pa prešli u Zlokućane i najzad u Crnoljevu, jer im se ravnica nije sviđala: „polje, rđava voda, groznica, a u Crnoljevi: šuma, livade, planinska voda”.

Avdulović (9 k.), – Miftarović (4 k.) i – Beković (17 k.) od fisa Krasnića. Doseljeni iz Malesije uskoro posle Kastrata.

Smaković (2 k.), od fisa Sopa. Doseljeni iz Gričevca (Podrina) oko 1870.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.