Порекло презимена, село Цецилија (Вучитрн)

26. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Цецилија, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Копаоника, по дну долине Слаковачке реке, на надморској висини од 620-640 м.

Разбијеног је типа џематске врсте. У највећој, јужној махали живе родови Перчук и Измак, а две мање северне групе кућа насељава род Муљак. Поред ових старијих родова, у свим трима групама кућа има још покоји доцнији досељенички род. При досељењу горе споменутих родова на Косову Цецилија је била чифлик на коме су чифчије били неки Арбанаси од фиса Бериша. Како су ти Арбанаси покушавали да присвоје земљу, то чифлик-сахабија Махмуд-бег из Вучитрна нађе претке ових родова и прода им чифлик. Бериши су се онда иселили у околна села. Али пре Бериша су у Цецилији живели Срби. Милојевићи из Г. Судимље су се иселили из ње пошто су се у њој населили Арбанаси.

Арбанашки родови:

Перчук (12 к.), – Измак (7 к.) и – Муљак (5 к.), сви од фиса Краснића; прва два рода знају још да су од братства Никаја. Доселили се око 1820. из Малесије. Перчук је прво „пао” у Мајанце, Измак у Пестово, а Муљак у Г. Дубницу. Појасеви за Перчуке у 1935. од досељења: Исмаил, Делија, Таир, Амит (75 година).

Саитовић (2 к.), од фиса Краснића. Доселили се из Малесије после првих и били чифчије у њих.

Жегров (2 к.) и – Орлишта (1 к.), од фиса Гаша. Доселили се као мухаџири из Топлице из села Жегрова и Орлишта.

Млина (1 к). од фиса Бериша. Мухаџир је из Топлице. У Цецилију је прешао 1929. из Пестова.

Српски родови:

Аксентијевићи (2 к.). Доселили се 1925. из Кастрата (Топлица).

Станисављевићи (2 к.). Досељени 1925. из Боранца (Брус).

Анђелковићи (2 к.). Досељени 1925. из Србовца (Ибарска клисура). Сви су се ови српски родови доселили на купљена имања.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.