Poreklo prezimena, selo Trn (Uroševac)

22. septembar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Trn, opština Uroševac (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u delu Kosovske kotline zvanom Lugovo, a leži u ravnici oko 2 km zapadno-jugozapadno od železničke stanice Babljak.

Selo je podeljeno u dva dela, izduženo u pravcu JZ-SI i odvojeno praznim prostorom širine oko stotinu metara koji zovu Ulicom. Severni deo sela je srpski, a kao mahala zove se Srdari, po starijem srpskom rodu u njemu. Južni, arbanaški deo se deli na dve mahale: na Aljovića mahalu, na zapadu, i na Smakovića mahalu, na istoku. – U srpskoj mahali žive i poislamljeni i poarbanašeni Srbi.

U Pomeniku manastira sv. Trojice kod Prizrena, započetom 1465, među selima iz kojih je bilo darodavaca (Srba) manastiru, pominje se i ovo selo („Trvnv”) . Selo je bar u drugoj polovini 18. veka bilo pusto, pa krajem 18. veka obnovljeno od Pavlovića.

Srpski rodovi:

Pavlovići ili Srdari (11 k., Sv. Nikola). Doseljeni krajem 18. veka iz Prejaca, gde su bili čifčije. Ovde su kupili jednu livadu i podigli kuću prvi u selu. Pojasevi u 1931: Jovan (60 g.), Spasa, Stola. Doselio se otac Stolin.

Mutavdžijini (2 k., Sv. Nikola). Iz Vrbeštice u Siriniću odselili se prvo u Svrčinu, a iz Svrčine se doselili ovde posle Pavlovića.

Poislamljeni i poarbanašeni Srbi:

Durmišovići (4 k.). Doselili se iz Prejaca zajedno sa Pavlovićima kao njihovi rođaci. U islam prešli po doseljenju. Pojasevi u 1931: Ramadan (80 g.), Durmiš, Zečir, Vula. Ušli su u Gaš, fis najstarijeg arbanaškog roda u selu. Žive i sada u srpskoj mahali, u Srdarima.

Arbanaški rodovi:

Limonovići (4 k.), od fisa Gaša. Doseljeni posle Pavlovića iz Budakova (Podrima).

Aljavići (12 k.) od fisa Bitiča. Doseljeni iz Nišora (Podrima) posle Limonovića.

Smakovići (5k.),od fisa Bitiča. Doseljeni za Aljavićima iz istog sela. Daljom starinom su iz Sev. Albanije („iz Latinije”). Muslimanska su im imena do četvrtog pojasa (Demir, Alil, Fejza, Smaka). Dalje, kažu: latinska, tj. katolička.

U selu su 1931. bile 3 ciganske muslimanske kuće kao čifčije Šerif age iz Vojnovca.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Bojan

    Fale Djokici… Velika familija poreklom iz Trna…