Порекло презимена, село Трн (Урошевац)

22. септембра 2014.

коментара: 1

Порекло становништва села Трн, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у делу Косовске котлине званом Лугово, а лежи у равници око 2 км западно-југозападно од железничке станице Бабљак.

Село је подељено у два дела, издужено у правцу ЈЗ-СИ и одвојено празним простором ширине око стотину метара који зову Улицом. Северни део села је српски, а као махала зове се Срдари, по старијем српском роду у њему. Јужни, арбанашки део се дели на две махале: на Аљовића махалу, на западу, и на Смаковића махалу, на истоку. – У српској махали живе и поисламљени и поарбанашени Срби.

У Поменику манастира св. Тројице код Призрена, започетом 1465, међу селима из којих је било дародаваца (Срба) манастиру, помиње се и ово село („Трвнв”) . Село је бар у другој половини 18. века било пусто, па крајем 18. века обновљено од Павловића.

Српски родови:

Павловићи или Срдари (11 к., Св. Никола). Досељени крајем 18. века из Прејаца, где су били чифчије. Овде су купили једну ливаду и подигли кућу први у селу. Појасеви у 1931: Јован (60 г.), Спаса, Стола. Доселио се отац Столин.

Мутавџијини (2 к., Св. Никола). Из Врбештице у Сиринићу одселили се прво у Сврчину, а из Сврчине се доселили овде после Павловића.

Поисламљени и поарбанашени Срби:

Дурмишовићи (4 к.). Доселили се из Прејаца заједно са Павловићима као њихови рођаци. У ислам прешли по досељењу. Појасеви у 1931: Рамадан (80 г.), Дурмиш, Зечир, Вула. Ушли су у Гаш, фис најстаријег арбанашког рода у селу. Живе и сада у српској махали, у Срдарима.

Арбанашки родови:

Лимоновићи (4 к.), од фиса Гаша. Досељени после Павловића из Будакова (Подрима).

Аљавићи (12 к.) од фиса Битича. Досељени из Нишора (Подрима) после Лимоновића.

Смаковићи (5к.),од фиса Битича. Досељени за Аљавићима из истог села. Даљом старином су из Сев. Албаније („из Латиније”). Муслиманска су им имена до четвртог појаса (Демир, Алил, Фејза, Смака). Даље, кажу: латинска, тј. католичка.

У селу су 1931. биле 3 циганске муслиманске куће као чифчије Шериф аге из Војновца.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Bojan

    Fale Djokici… Velika familija poreklom iz Trna…