Poreklo prezimena, selo Slivovo (Priština)

22. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Slivovo (na Gračanki), grad Priština (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na zapadnoj padini Koznice pred ulazom Gračanke u svoju klisuru.

Razbijenog je tipa. Deli se u četiri mahale: Slivovo (na zapadnoj padini Koznice), Mukatu (pred ulazom Gračanke u klisuru) Golinu (između Slivova i Mukate) i Rapušinu (južno od Slivova). U mahali Slivovu i Rapušini kuće su zbijene, dok su razbijene u Mukati i Golini. Udaljenja između mahala su oko 1 km.

Kod sadašnjeg seoskog groblja je otkopana crkva nekog mnogo starijeg naselja, jer je ovo selo pre premeštanja na sadanje mesto bilo na Selištu (između mahale Slivova i Rapušine) i u Trski ili „Staroj kući”, odakle se selilo zbog nesrećnih slučajeva (međusobna ubistva i požari). Selo je od 18. veka bilo čiflik, te se u njemu stanovništvo smenjivalo. Zna se, na primer, da su Srbi Kozarci iz Prištine živeli nekad u ovom selu. Isto tako topografski naziv Nešino Bačevište potiče od nekih Srba, čijeg roda nema više u selu. Od starinaca je zaostao samo jedan rod.

Rodovi:

Pavovići (4 k., Sv. Nikola), starinci. Oko 1820. su otišli u Businje za čifčije u Arbanasa, odakle su se vratili u selo svoje starine 1895. za čifčije u Imeraginih iz Prištine.

Ristovići (6 k., Sv. Jovan Krsgitelj). Doseljeni sredinom 19. veka iz Lipovice (G. Morava). Ovi su došli na kupovicu i jedini su rod bili u selu koji je imao svoju zemlju.

Žegranci (1 k., Đurđic). Doseljen iz Paralova (Novobrdska Kriva Reka) oko 1880. Daljom starinom su iz Žegre (G. Morava).

Vulići (4 k., Sv. Nikola). Preseljeni iz Dragovca oko 1890. Daljom starinom iz Sredske (Sretečka Župa).

Stojković (1 k., Sv. Arhanđel). Doseljen iz Zebinca (Novobrdska Kriva reka) 1912.

Simić (1 k., Sv. Nikola). Preseljen iz Dragovca 1912. Pre toga živeo u Labljanu, a starinom je iz Smoluše.

Tokić (1 k., Sv. Nikola). Doseljen 1920. iz Vrbovca (G. Morava).

Muhadžiri:

Slišanci (4 k.), od fisa Gaša,

Sijarina (3 k.), od fisa Hota,

Tularčani (3 k.), od fisa Krasnića i

Svračali (2 k.), od fisa Sopa, doseljeni kao muhadžiri 1878. iz Slišana, Sijarine i Tulara u Jablanici i Svarče u Toplici.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

____________

DODATAK:  Podaci prema popisu stanovništva KiM iz 1912. godine. Priredio saradnik foruma Poreklo Dragiša Gile Živković:

Selo SLIVOVO, izveštaj učitelja Rajka Vučića:

Selo je imalo samo 15 srpskih kuća. Svoju zemlju od po 25 dana oranja imali su Stanoje Mirković sa 6 i Sava Marinković sa 7 članova porodice. Leka Vulić sa 7 članova i Jola Filić sa 12 članova imali su svoju zemlju od po 20 dana oranja. Ovde su imale i svoju zemlju i tri porodice koje su pobegle zbog zuluma. Dana Stanković je ostavio 40 dana oranja i sa 11 čeljadi se preselio u Prištinu. On je osim kuće i njive ostavio i 30 komada sirče (?). Vasa Simić sa 8 čeljadi ostavio je kuću i 15 dana oranja i prešao u Gnjilane, a Aksa Simić, sa 3 člana, kuću i zemlju od 15 dana oranja i otišao u Solun.

Pokušaj raseljavanja ovog sela sprečio je aga koji je branio svoj čifluk. Izgleda da je to bio Imer Osmanović iz Prištine. On je imao najviše čifluka u ovom selu. Njegove čifluke od po 20 dana oranja obrađivali su: Trajko Jovanović sa 5 članova, Pavić Trajko sa 7 i Stojko sa 3 člana. Perić Trifa i Trajko sa 2, odnosno 4 člana obrađivali su zemlju od po 10, odnosno 40 dana oranja. Čifluk od 12 dana oranja sa troje čeljadi obrađivao je Vasa Milić. Čifluk od 15 dana oranja u ovom selu imao je Ivko iz Matičana, koji je obrađivao Steva Pavić sa 5 članova.

Pet kuća su bile ovde od starina. To su tri vlasnika zemlje: Sava Mirković sa 20 grla stoke, Leka Vulić sa 30 i Jola Filić 25. “Starinci” su bili i dvojica čifčija, Trifa Jovanović bez stoke i Trajko Perić 25 grla. Obojica su živeli u svojim kućama. Age su od 1887. godine plaćale porez na zemlju. Najstariji naseljenik, Trajko Jovanović, naselio se ovde 1882. godine. Nije imao stoke a kuću i dvorište je imao. Od 1882. godine porez je plaćao aga. Godine 1904. došla su dva Pavića – Stojko sa 6 grla i Trajko sa 20 grla stoke. Oba su imala svoje kuće. Aga je plaćao porez. Steva Pavić (nije imao stoke) nastanio se1905. godine i živeo je u aginoj kući. Svoju kuću i 6 grla stoke imao je Sava Milić, koji se 1908. godine naselio na čifluku. O Tifku Paviću i Stanoju Mirkoviću nisu prikupljeni podaci o njihovom boravku na imanjima i plaćanju porezai da li su imali kuće. Pavić je imao 50 grla stoke.

Na Slivovskom ataru, učitelj Rajko Vučić piše da je takođe naseljeno 25 kuća muhadžira iz Srbije i da se sel zove Mukato. I oni su radili da proteraju Srbe, a Vučić je sumnjao da se oni mogu održati do jeseni jer su ih muhadžiri odviše mučili i gonili. Već su bili prisvojili kuće, Dimi, Velji i Aksi.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.