Poreklo prezimena, selo Skrovna (Vučitrn) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Skrovna, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav A Poreklo stanovništva sela Skrovna, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav A Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Skrovna (Vučitrn)

Poreklo prezimena, selo Skrovna (Vučitrn)

Poreklo stanovništva sela Skrovna, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Kopaonika, između Gumniške i Slakovačke reke, na južnoj strani brda Gloga, na nadmorskoj visini 860-900 m.

Zbijenog je tipa, i jedino mu se tri kuće nalaze izdvojene prema jugoistoku. Deli se na tri mahale čiji su nazivi prema rodovima koji u njima žive.

U selu su živeli Srbi i stariji Arbanasi se sećaju imena nekih od kućnih domaćina (Milivoje, Milenko, Radenko, Radisav, Mirko), koji su se iselili u Toplicu po njenom oslobođenju. Samo Arbanasi kažu da su preci tih Srba došli u selo po njihovom nastanjenju u Skrovni i da su ti Srbi bili čifčije u njih. Kažu da su im preci zatekli selo kao čiflik nekog bega iz Vučitrna, na kome su živeli preci sadašnjih Arbanasa sela Gumništa. Pošto je njihov predak, Hadži Ismail, kupio taj čiflik, ti su se Arbanasi preselili u Gumnište.

Rodovi:

Ajrović (11 k.), – Isenović (11 k.) i – Isufović (6 k.), svi od fisa Beriša. Predak Hadži Ismail im se odelio od svojih rođaka u Skočni i preselio u Skrovnu početkom 19. veka. Dalja starina im je u Skadarskoj Malesiji. Pojasevi u 1935. od preseljenja u Skrovnu: Hadži Ismail, Adem, Azem (100 godina).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top