Poreklo prezimena, selo Malopoljce (Štimlje)

13. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Malopoljce, opština Štimlje (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na severnoj padini Nerodimske planine na Malopoljskoj reci. Ime sela je svakako po malom polju koje se iza Štimlje u obliku zaliva produžava iz kosovske ravnice u masiv planine Crnoljeve i Nerodimske planine. Na ataru sela su topografski naziv „Vorat e Nizamit” i „Ula Nizamit” (Groblje nizama – regularne vojske – i Put nizamski). Ostali su iz vremena „kad je Sadrazemov nizam gonio Bošnjaka koji je došao dovde” (odnosi se na poraz Huseina Gradaščevića na Kosovu 1831. od strane sultanove vojske).

Razbijenog je tipa. Deli se na dve mahale: mahala Ljugut (Dolova mahala) i mahala Bregut (Obalska mahala, Mahala na dolinskoj strani). Udaljenje između mahala je oko 1 km. Kuće u mahali Ljugut su na okupu, a u mahali Bregut ima i rasturenih.

U selu sada žive samo Arbanasi. Kažu da su im preci pri doseljenju „verovatno” zatekli selo.

Svi su rodovi od fisa Sopa. To su:

Sefijović (8 u mahali Ljugut i 3 k. u mahali Bregut),

Bećirovići (5 k. u mahali Ljugut i 2 k. u mahali Bregut),

Kodrović ili Mujović (4 k.) i

Smailović (6 k.), oba u mahali Bregut. Svi su doseljeni iz okoline Skadra, iz bratstva Marina, oko 1700. – Pojasevi u 1931. za Sefijoviće od doseljenja: Sinan, Veselj, Alija, Fazlija, Mahmut, Sefija, Nezir, Bajram (60 godina) ili za Bećiroviće: Usein, Zmaka, Tair, Salah, Bećir, Alit, Alil, Memet 45 g.

U Mahali Ljugit živi i – Rošan (1 k.), od fisa Sopa, preseljen 1910. iz Gričevca u Podrimi.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.