Poreklo prezimena, selo Donja Dubnica (Podujevo)

6. septembar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Donja Dubnica, opština Podujevo (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Donja Dubnica

Selo je na podnožju Kopaonika u donjem delu doline Dubničke reke.

Selo je razbijenog tipa. Deli se na Čukića, Imerovića, Suljića i Taovića mahalu, čiji su nazivi po arbanaškim rodovima. Udaljenja između mahala iznose oko pola kilometra, no i mahale nisu na okupu već razbijene u dva do tri ne mnogo udaljena dela.

Arbanasi kažu da im preci pri doseljenju nisu zatekli selo.

Rodovi:

Čukić (16 k.), – Imerović (17 k.), – Suljić (11 k.) i – Taović (9 k.), svi od fisa Krasnića. Postali od četvorice braće doseljene iz Malesije oko 1760. Pojasevi za Čukiće u 1935. su od doseljenja bili: N (čije su ime „zaboravili”), Muslija, Selman, Isen, Ćerim (90 godina). Iz Malesije su se, kažu, iseili „od belaja”.

Kolonisti:

Radovići (2 k.) iz Crne Gore.

Radovanović (1 k.) iz Toplice.

Terzić (2 k.), od T. Užica. Svi su se doselili 1928.

Cigani Aškalije:

Maksutovići (4 k.). Doseljeni sredinom 19. veka iz Kolića u Labu. Po prvom svetskom ratu opština im je dala malo seoske utrine.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. , Jadranka Dimić

    ,Moji preci su se prezivali Stolić,zbog problema otmice lepe devojke imaju prezime Dimić Živeli su u Prištini bili su imućni deda mi je rođen u Prištini a onda je otišao u Podujevo.Tamo sam i rođena.Interesujeme da l neko zna o tome nešto.Pradeda mi je Rista Dimić poginuo u Beogradu 1914