Порекло презимена, село Доња Дубница (Подујево)

6. септембар 2014.

коментара: 1

Порекло становништва села Доња Дубница, општина Подујево (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Donja Dubnica

Село је на подножју Копаоника у доњем делу долине Дубничке реке.

Село је разбијеног типа. Дели се на Чукића, Имеровића, Суљића и Таовића махалу, чији су називи по арбанашким родовима. Удаљења између махала износе око пола километра, но и махале нису на окупу већ разбијене у два до три не много удаљена дела.

Арбанаси кажу да им преци при досељењу нису затекли село.

Родови:

Чукић (16 к.), – Имеровић (17 к.), – Суљић (11 к.) и – Таовић (9 к.), сви од фиса Краснића. Постали од четворице браће досељене из Малесије око 1760. Појасеви за Чукиће у 1935. су од досељења били: Н (чије су име „заборавили”), Муслија, Селман, Исен, Ћерим (90 година). Из Малесије су се, кажу, исеили „од белаја”.

Колонисти:

Радовићи (2 к.) из Црне Горе.

Радовановић (1 к.) из Топлице.

Терзић (2 к.), од Т. Ужица. Сви су се доселили 1928.

Цигани Ашкалије:

Максутовићи (4 к.). Досељени средином 19. века из Колића у Лабу. По првом светском рату општина им је дала мало сеоске утрине.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. , Јадранка Димић

    ,Моји преци су се презивали Столић,због проблема отмице лепе девојке имају презиме Димић Живели су у Приштини били су имућни деда ми је рођен у Приштини а онда је отишао у Подујево.Тамо сам и рођена.Интересујеме да л неко зна о томе нешто.Прадеда ми је Риста Димић погинуо у Београду 1914