Poreklo prezimena, selo Gumnište (Vučitrn)

21. avgust 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gumnište, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Kopaonika istočno od vrha Duhovca (1364 m).

Razbijenog je tipa. Deli se na četiri mahale čiji su nazivi po rodovima koji u njima žive. Samo je najjužnija i najniža mahala (mahala Isenovića) na okupu, inače su kuće u drugim mahalama raštrkane. Udaljenja između mahala iznose 1-1,5 km.

U selu sad žive samo Arbanasi koji kao da ne znaju jesu li im preci zatekli selo.

Rodovi:

Zeković (7 k.), – Smailović (4 k.), – Memetović (9 k.) i – Isenović (15 k.), svi od fisa Šalje. Svi su doseljeni početkom 19. veka iz Šalje u Skadarskoj Malesiji, iz bratstva Maljeta, samo ne kao bliski srodnici. Predak Zekovića (Zeka) prvo je „pao” u Skrovnu, pa odatle izišao u Gumnište i zaselio se u mestu koje se tada zvalo Pojilo. Brat Zekin je iz Gumništa prešao u Kačandol (Kopaonička Šalja). Pojasevi Zekovića u 1933. su od doseljenja bili: Zeka, Kadri, Ajzer, Braim (70 god.).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.