Poreklo prezimena, selo Grace (Vučitrn)

7. avgust 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Grace, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na podnožju Kopaonika, u dolini potoka Koskovika, na 3,5 km istočno-jugoistočno od ušća Laba u Sitnicu.

Zbijenog je tipa. Deli se na Gornju Mahalu (na istoku), Donju mahalu (na zapadu) i na deo sela na jugoistočnoj strani koji se u Gornjoj i Donjoj mahali zove Otud Potoka. Taj deo sela je postao 1923-1925. premeštanjem nekih kuća iz G. i D. mahale.

Selo je bilo čiflik i na njemu se stanovništvo smenjivalo, no i pored toga se zadržala dva starinačka ili vrlo stara doseljenička roda pravoslavnih Cigana. Na mestu Ljigate kraj Laba bilo je staro seosko groblje sa crkvinom i u tom su se groblju ukopavali i preci tih starinaca i drugih starijih doseljenika. Po dolasku muhadžira nisu se smeli više tu ukopavati, jer su muhadžiri izoravanje dodeljene ledine proširili i na to njihovo groblje. Među čifčijama je poslednjih decenija turske vladavine bilo dosta Arbanasa, više starijih doseljenika no muhadžira. Svi su se iselili u Tursku 1914 (26 k.).

Rodovi pravoslavnih Cigana:

Živići (2 k., Sv. Vasilije), starinci.

Vučović (20 k., Sv. Vasilije), starinci.

Nastovići (7 k., Sv. Nikola). Stari su doseljenici od Gusinja.

Đorđevići (14 k., Sv. Vasilije). Preselili se iz Samodreže oko 1820. Pojasevi su im 1935. od preseljenja bili: Stanko, Živko, Đoka, Trajko (60 godina).

Staniškovci ili Skovrani (3 k., Sv. Vasilije). Doselili se u doba muhadžira iz Letanca u Labu. Dalju starinu navode u leskovačkom kraju.

Srpski rodovi:

Pajović (1 k.). Doseljen 1925. iz Toplice na kupovicu. Dalja starina mu je u Banjskoj (Raška).

Tomić (1 k.). Doseljen kao kolonista 1920. iz Tulara u Jablanici.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.