Порекло презимена, село Старо Грацко (Липљан) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села (Старо) Грацко, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Воји Порекло становништва села (Старо) Грацко, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Воји Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Старо Грацко (Липљан)

Порекло презимена, село Старо Грацко (Липљан)

Порекло становништва села (Старо) Грацко, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Четрнаесторица Срба из Старог Грацка убијени су на њиви приликом жетве 23. јула 1999. године и ово је један од највећих злочина који су почињени над Србима на Косову и Метохији након доласка Кфора у покрајину.Најмлађи од њих имао је седамнаест година. Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јаницијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Четрнаесторица Срба из Старог Грацка убијени су на њиви приликом жетве 23. јула 1999. године и ово је један од највећих злочина који су почињени над Србима на Косову и Метохији након доласка Кфора у покрајину.Најмлађи од њих имао је седамнаест година. Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Село је на таласастом земљишту, у врху једног сувог потока упућеног Ситници. Лежи поред друма Липљан-Урошевац, на његовој западној страни, на 1 км западно од Ситнице, а 2 км југозападно од Липљана.

Збијеног је типа. Куће му образују правоугаоник, и то тако да су им лица окренута унутрашњости правоугаоника која је празна. На махале се не дели.

Село се почело подизати 1920. насељавањем колониста из разних крајева Југославије. Пре тога је на том месту било мухаџирско насеље, које је уништено у балканском рату, јер су му одрасли мушкарци пуцали на српску војску кад је у наступању преко Косова пролазила кроз село. Мухаџири су се онда растурили по разним косовским селима и селима суседних области.

Колонисти:

Одаловићи (10 к.), Вучуровић и Илић (1 к.), из Кривошија (Бока).

Радовићи (2 к.), Влашић (1 к.), Тепшић (1 к.), Утјешеновић (1 к.), Булат (2 к.), Тркуља (1 к.) и Перенчевићи (2 к.) од Вргина Моста (Хрватска).

Гаћеша (1 к.), Чанковић (1 к.) и Тепић (1 к.) из Лике.

Вучинић (1 к.) и Милићевић (3 к.) од Билеће (Херцеговина).

Радовићи (2 к.) од Стоца (Херцеговина).

Радоњић (1 к.) од Параћина, иначе старином од Бјелопавлића.

Миловановић (1 к.) од Ниша.

Урсуз (1 к.) и – Стајић (2 к.) из Јакова (Земун).

Петровићи (2 к.) из Петровчића (Земун).

Николић (1 к.) из Сурчина (Земун).

Роћеновићи (3 к.) из Бршна (Никшић).

Радојчићи (2 к.) из Петровчића (Земун).

Николић (1 к.) из Сурчина Гора).

Лаушевићи (2 к.) из Јабланице, а старином из Дробњака.

Брајовићи (2 к.) и – Ђиповићи (1 к.) из Јабланице, а старином из Бјелопавлића.

Матовићи (2 к.) из Јабланице, а старином из Чева (Црна Гора).

Драговићи (1 к.) из Јабланице, а старином из Пјешиваца.

Драшковићи (3 к.) из Јабланице, а старином из Бјелице (Црна Гора).

Поповићи (2 к.), досељени из Бугарске, иначе су старином из Срема.

Јовнаши (4 к.), – Мацек ( 1 к.), – Ћеман (1 к.) и – Купец ( 1 к.) Словаци. Досељени из Бугарске а пре тога живели у Срему.

Печнер (1 к.), Немац. Досељен из Земуна.

Гоја (1 к.) и – Бубуљу (1 к.), Румуни. Досељени из Срема, а старином из Румуније.

Спасић (1 к.), Циганин. Досељен из Суве Реке у Подрими.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић


Коментари (5)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top