Порекло презимена, село Граце (Вучитрн)

Порекло становништва села Граце, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на подножју Копаоника, у долини потока Косковика, на 3,5 км источно-југоисточно од ушћа Лаба у Ситницу.

Збијеног је типа. Дели се на Горњу Махалу (на истоку), Доњу махалу (на западу) и на део села на југоисточној страни који се у Горњој и Доњој махали зове Отуд Потока. Тај део села је постао 1923-1925. премештањем неких кућа из Г. и Д. махале.

Село је било чифлик и на њему се становништво смењивало, но и поред тога се задржала два стариначка или врло стара досељеничка рода православних Цигана. На месту Љигате крај Лаба било је старо сеоско гробље са црквином и у том су се гробљу укопавали и преци тих старинаца и других старијих досељеника. По доласку мухаџира нису се смели више ту укопавати, јер су мухаџири изоравање додељене ледине проширили и на то њихово гробље. Међу чифчијама је последњих деценија турске владавине било доста Арбанаса, више старијих досељеника но мухаџира. Сви су се иселили у Турску 1914 (26 к.).

Родови православних Цигана:

Живићи (2 к., Св. Василије), старинци.

Вучовић (20 к., Св. Василије), старинци.

Настовићи (7 к., Св. Никола). Стари су досељеници од Гусиња.

Ђорђевићи (14 к., Св. Василије). Преселили се из Самодреже око 1820. Појасеви су им 1935. од пресељења били: Станко, Живко, Ђока, Трајко (60 година).

Станишковци или Сковрани (3 к., Св. Василије). Доселили се у доба мухаџира из Летанца у Лабу. Даљу старину наводе у лесковачком крају.

Српски родови:

Пајовић (1 к.). Досељен 1925. из Топлице на куповицу. Даља старина му је у Бањској (Рашка).

Томић (1 к.). Досељен као колониста 1920. из Тулара у Јабланици.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.