Порекло презимена Шантрић

11. јула 2014.

коментара: 8

Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Anonimus

  Porodica Santric ne potice iz Metohije tacnije ona se tu doselila iz Hrvatske a u Hrvatskoj su tu nekada dosli Preci iz Italije.Pa je prezime prebacenu iz Santic sto je italijansko u Santric.!

  Sve ima na netu.Samo ako se potrazi

 2. nela

  Možda Santric, al ovde je reč o porezimenu Šantrić.
  DAKLE PRAVO I ORIGINALNO POREKLO PREZIMENA ŠANTRIĆ JE IZ PEĆI, TJ METOHIJE.
  A nastalo je ovako: bežeći od krvne osvete, i to iz Crne Gore, preko Čakora se cela porodica doselila u Peć. Pošto su bili siromašni, najstariji sin je radio kod bogataša,i u njega se zagledala najstarija kći.
  Bila je lepa, al je imala jednu nogu kraću pa su je zvali Šantra. Momku nije to smetalo, oženio se njome, a i promenio prezime u Šantrić po njenom nadimku. (zbog krvne osvete).
  Inače ta genetska predispozicija je ostala nažalost do današnjih dana.
  Kada su ašikovali, ona mu je ostaljala pare u zamešen hleb koji je on nosio da se ispeče ( tadašnje nazovi uslužne pekare).
  Sredinom 18. veka , jedan iz porodice je otišao trbuhom za kruhom, krenuo za Ameriku, al stigao samo do Makarske. Svi u Metohiji znaju za njega, a mogu se podaci o celoj porodici ( pa i njemu ) naći u spisima u Pećke patrijaršije.
  Glopost da je poreklo prezimena iz ITalije.. A i zašto bi neko iz Italije, išao na nerazvijeni istok. ha ha
  DAkle prezime je relativno novijeg datuma, nastalo je u Peći, i tačno se zna kako je nastalo , a i svi su medjusobno u sredstvu.
  Čisto da lljudi ne bi lupali gluposti o poreklu.

 3. Cezar

  Imate li neki kontakt ili tako nesto da porazgovaramo na temu prezimena
  Javite mi se ….

 4. Nela

  Sada sam videla Vaš komentar. Da li i Vi imate vezu sa Šantićima..

 5. Ceyar

  Naravno , ja sam Jedan od NJih 🙂
  Interesuje nas da saznamo ko ste vi i sta znate 🙂
  hvala vam 🙂

 6. nela

  Драго ми је да сте Шантрић. Ал одакле сте, јер ако сте са Косова и Метохије, или су то Ваши, онда све ово знате и сами, можда и боље од мене.
  Моја мајка је Шантрић.
  Поздрав

  • Hristina

   Zdravo, citam komantare… Ja Sam Hristina Santric, pa radim na porodicom stablu I bas me zanima odakle potice ova prica Koju ste napisali? Da li znate kako se zvao covek Koji je navodno ozenio tu zenu? Hvala unapred

 7. Cezar

  Da bas sa Kosova i metohije ali Nikada Nismo Culi za ovaj Scenario koji ste vi izveli pa nas bas interesuje da li bi ste zeleli da stupite u Kontakt , bas nas zanima poreklo te price , od koga je vasa majka tacno ko joj je bio otac …Razumete da se ispricamo 🙂

  Hvala vam