Порекло презимена Шантрић

11. јула 2014.

коментара: 7

Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Anonimus

  Porodica Santric ne potice iz Metohije tacnije ona se tu doselila iz Hrvatske a u Hrvatskoj su tu nekada dosli Preci iz Italije.Pa je prezime prebacenu iz Santic sto je italijansko u Santric.!

  Sve ima na netu.Samo ako se potrazi

 2. nela

  Možda Santric, al ovde je reč o porezimenu Šantrić.
  DAKLE PRAVO I ORIGINALNO POREKLO PREZIMENA ŠANTRIĆ JE IZ PEĆI, TJ METOHIJE.
  A nastalo je ovako: bežeći od krvne osvete, i to iz Crne Gore, preko Čakora se cela porodica doselila u Peć. Pošto su bili siromašni, najstariji sin je radio kod bogataša,i u njega se zagledala najstarija kći.
  Bila je lepa, al je imala jednu nogu kraću pa su je zvali Šantra. Momku nije to smetalo, oženio se njome, a i promenio prezime u Šantrić po njenom nadimku. (zbog krvne osvete).
  Inače ta genetska predispozicija je ostala nažalost do današnjih dana.
  Kada su ašikovali, ona mu je ostaljala pare u zamešen hleb koji je on nosio da se ispeče ( tadašnje nazovi uslužne pekare).
  Sredinom 18. veka , jedan iz porodice je otišao trbuhom za kruhom, krenuo za Ameriku, al stigao samo do Makarske. Svi u Metohiji znaju za njega, a mogu se podaci o celoj porodici ( pa i njemu ) naći u spisima u Pećke patrijaršije.
  Glopost da je poreklo prezimena iz ITalije.. A i zašto bi neko iz Italije, išao na nerazvijeni istok. ha ha
  DAkle prezime je relativno novijeg datuma, nastalo je u Peći, i tačno se zna kako je nastalo , a i svi su medjusobno u sredstvu.
  Čisto da lljudi ne bi lupali gluposti o poreklu.

 3. Cezar

  Imate li neki kontakt ili tako nesto da porazgovaramo na temu prezimena
  Javite mi se ….

 4. Nela

  Sada sam videla Vaš komentar. Da li i Vi imate vezu sa Šantićima..

 5. Ceyar

  Naravno , ja sam Jedan od NJih 🙂
  Interesuje nas da saznamo ko ste vi i sta znate 🙂
  hvala vam 🙂

 6. nela

  Драго ми је да сте Шантрић. Ал одакле сте, јер ако сте са Косова и Метохије, или су то Ваши, онда све ово знате и сами, можда и боље од мене.
  Моја мајка је Шантрић.
  Поздрав

 7. Cezar

  Da bas sa Kosova i metohije ali Nikada Nismo Culi za ovaj Scenario koji ste vi izveli pa nas bas interesuje da li bi ste zeleli da stupite u Kontakt , bas nas zanima poreklo te price , od koga je vasa majka tacno ko joj je bio otac …Razumete da se ispricamo 🙂

  Hvala vam