Poreklo prezimena, selo Konjuša (Osečina)

24. jun 2014.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Konjuša, opština Osečina – Kolubarski okrug. Stanje s početka 20. veka. Iz knjige Borivoja Milojevića „Rađevina i Jadar“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Konjusa

Položaj ma(ha)la u selu.

Gornja Mala je na prisojnoj strani doline Konjušnice i na rtovima kačerske površi, koji su između dolina Mrkodola, Dugog Potoka, Plave Boje i Tankog Potoka. Osojna strana Konjušnice je pošumljena.Donja Mala je na obema stranama doline Šabačkog Dola.

Vode.

Izvori su Zmajevac i ostali.

Tip sela-mahala i familije koje žive u njima.

Gornja Mala u kojoj su: Milutinovići, Despotovići, Damnjanovići, Milićevići, Markovići, Petrovići, Ivankovići i Jovanovići.

Donja Mala:Petrovići, Andrići, Andrići drugi i Jeremići.

Donja Mala je rastavljena od Gornje Male dolinom, Mrkodolom. U samim malama, grupe srodničkih kuća su rastavljene takođe dolinama: U Gornjoj mali Perovići su odvojeni od Markovića dolino, Dugim Potokom.

Privreda, zemlje i šume.

Šljive se suše od pre 40 godina. Prvi su Bedžboi Uso Uremović iz Sokola bili zakupili šljivak Andrića i sušili šljive.

Seoska šuma i ispaša su u Vlašiću.

Krajem oktobra dogone Zlatiborci po četiri do pet grupa ovaca; u jednoj grupi ima po četiri do pet stotina ovaca. Od pojedinaca kupuju seno i polažu. Krajem marta u Loznici prodaju ovce i jagnjad „livadarima“ iz Šapca i vraćaju se uz Drinu.

 

Poreklo stanovništva.

Starosedeoci su:

Milutinovići, Despotovići, Damnjanovići i Andrići, slave Đurđevdan. Andrići pale sveću svom pretku Vladimiru, koga je proburazio jelen. Od njih ima odseljenih u tamnavskim Stublinama (Despotovići).

Petrovići (staro prezime Stankovići), slave Pantelijevdan. Od njih ima odseljenih u Crniljevu (Dujići).

Stari doseljenici nepoznatog porekla su:

Milićevići slave Nikoljdan. Ima ih odseljenih u Crniljevu (Stanići).

Doseljeni su:

Markovići, Andrići drugi i Jeremići su doseljeni iz Bosanske Krajine u drugoj polovini 18. veka, slave Đurđevdan.

Petrovići i Ivankovići su doseljeni iz Makovišta – užički okrug u drugoj polovini 18. veka, slave Đurđevdan.

Jovanovići su doseljeni iz Grahova u Hercegovini u prvoj polovini 19. veka. Njihov otac je pobegao ispred Turaka, ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Rađevina i Jadar. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Tatjana Mircetic

    Postovani,da li slucajno ili namerno nepominjete familiju Mircetic,koja broji vise domacinstava u selu Konjusa.

    • Nebojša Novaković

      Kada se svedu rezultati antropoloških istraživanja, mogu se izdvojiti četiri sloja u vezi sa poreklom stanovništva Jadra (zapadna Srbija):

      1. Starinački sloj stanovništva iz predturskog perioda, izuzetno je malobrojan i teško prepoznatljiv

      2. Sloj stanovništva doseljen kosovsko-metohiojskom migracionom strujom u doba turske vlasti, takođe je malobrojan

      3. Sloj stanovništva doseljen dinarskom migracionom strujom posle oslobođenja ove oblasti (1833), sa srpskih teritorija koje su ostale pod Turskom i Austrougarskom, mlađi je i brojniji.

      4. Sloj stanovništva koji je doseljavan iz zapadnih srpskih Krajina u vreme bivše Jugoslavije (1918-1991) i posebno u vreme njenog raspada i građanskih ratova krajem 20. veka.

      Mirčetići po svoj prilici spadaju u treću grupu. U selu “Šor”, početkom 20. veka zabeležena je porodica Mirčetić. Doseljeni su u prvoj polovini 18. veka iz Korita u Hercegovini.

      Treba napomenuti da je ime (nadimak) “Mirčeta” karakteristično za dinarske krajeve.

  2. Dragan

    Poštovani,
    U gornjoj mali su Mićići vrlo poznati a ne pominjete ih?
    Imate li neke podatke o njihovom poreklu?
    Kao dete sam slušao priču da su negde iz hercegovine,posle ubistva turčina,pobegla tri brata, Mićo,Petar i Andrija. Po njihovim imenima su nastala prezimena: Mićić,Petrović i Andrić.

    Svako dobro Vam želim,
    Prota Dragan Mićić

  3. Andrić srednja mala

    Treba ispraviti podatak o malama. Svi koji smo ili potičemo iz sela Konjuša znamo da postoji i srednja mala. Znači gornja,srednja i donja mala. U srednjoj mali su Petrovići i Andrići e sad da li su prvi ili drugi Andrići to sad mora da odluči urednik sajta. Andrići iz srednje male koji slave Đurđevdan potiču od Obrada Mirčetića koji se doselio iz sela Carina. I kada se oženio preuzeo ženino prezime Andrić iz samo njemu znanih razloga.Postoje neka nagađanja da je zbog toga postao kmet u selu i da je nasledio veliko imanje od njenih roditelja . A njegov rođeni brat Ilija zadržao prezime Mirčetić. Tako proizilazi da su Mirčetići iz Donje male i Andrići iz srednje male familija.