Poreklo prezimena, selo Varigovce (Lipljan, KiM)

22. jun 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Varigovce, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na Lipovici, ogranku planine Crnoljeve. Leži na ravni jedne kose u gornjem delu doline Varigovačkog potoka.

Tipa razbijenog. Deli se na mahalu Ajrovića (na istoku) i na mahalu Ademovića (na zapadu). Udaljenje između mahala je oko pola kilometra. Kuće u mahalama su zbijene.

Preci sadašnjih arbanaških rodova su pri doseljavanju zatekli na sadašnjem mestu sela stočarske stanove nekog bega iz Ribara (sadašnjeg V. Ribara), koji je oko stanova imao livade i nešto obrađenih njiva, Oni, su, kažu, kupili zemlju od toga bega.

Rodovi:

Ademović (4 k.) i – Ajrović (5 k.), od fisa Gaša. Preci su im se doselili oko 1770. iz Sev. Albanije kao dvojica braće, Braha i Zeka. Pojasevi od doseljenja su za Ajroviće u 1932. bili: Braha, Sadik, Imer, Zećir, Šaban, Ramadan.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.