Порекло презимена, село Бусиње (Приштина)

Порекло становништва села Бусиње, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падинама Голака, у изворишту Бусињске реке, леве саставнице Сутеске, која се у Грачанку улива у средини њене клисуре.

Типа је разбијеног. Дели се у шест махала. Средишна и највећа носи назив села (Бусиње), а осталих пет махала су: Суљовића, Пепића, Незировића, Муртовића и Суљића махала. Удаљења између махала су око 1 км. И куће у махалама нису груписане.

Село је сада арбанашко, али је у њему све до 1897. било Срба. Као чифчије у Арбанаса су од око 1820. до 1897. живели Срби Павовићи из Сливова (на Грачанки). Пре њих су живели други Срби, које је, како Арбанаси кажу, поморила чума. Вора Шкијеве (Српско гробље) је гробље тих ранијих Срба, јер су се Павовићи укопавали у Сливову, у месту своје старине.

Родови:

Асковић (3 к.),

Ајрединовић (5 к),

Лимоновић (7 к.),

Ајвазовић (6 к.) из махале Бусиње и из истоимених махала:

Суљовић (8 к.),

Пепић (11 к.)

Незировић (10 к.),

Муратовић (13 к.) и

Суљић (4 к.), сви од фиса Гаша. Доселили се око 1840. кад и Арбанаси суседног села Мрамора, као њихови рођаци.

Бућмет (3 к.), од фиса Сопа и

Кулоч (2 к.), од фиса Тсача, досељени као мухаџири 1878. из Јабланице, из села Колаца.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.