Poreklo prezimena, selo Biba (Uroševac, KiM)

14. jun 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Biba, opština Uroševac (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Glavni deo sela je na severozapadnoj padini istoimenog brežuljka (592 m) oko 3 km istočno od varoši Uroševca, a neke naseljeničke kuće se pružaju duž druma Uroševac-Gnjilane do na 1 km od varoši.

Do 1922. selo je bilo zbijenog tipa, a otada, dolaskom naseljenika, dobilo je nove i odvojene grupice kuća prema Uroševcu, a naročito duž druma. Kao malo naselje na mahale se ne deli.

Pri doseljavanju Arbanasa selo je bilo čiflik nekog bega iz Prištine, u kome su živeli neki Srbi Kotorci. Po nastanjenju Arbanasa ti su se Srbi iselili, a Arbanasi, prema kazivanju sadašnjih njihovih potomaka, kupili selo od tog bega. Kuće tih Srba bile su nešto niže sadašnjeg sela.

Arbanaški rod je Biba (9 k.), od fisa Gaša. Starinom je iz Šlaka u Skadarskoj Malesiji, a ovde preseljen oko 1840. iz Jezerca, gde je živeo oko 50 godina. Pojasevi unazad 1932. su od preseljenja iz Jezerca bili: Zećir (65 godina), Isen, Azir.

Srpski i crnogorski kolonisti:

Iz okoline Gacka:

Terzići (2 k.) 1922. iz Bodežišta.

Slijepčević (1 k.) 1922. iz Samobora.

Kovačević (3 k.) 1929. iz Srdovića.

Savić (1 k.) iz Žanjevice.

Iz okoline Nevesinja:

Šupić (1 k.) 1922.

Iz okoline Ljubuškog:

Bogdanović (2 k.) 1922.

i – Milojević (2 k.) 1923.

Iz okoline Nikšića:

Popović (1 k.) 1929. iz Kazanaca.

U glavnom delu sela zajedno sa Arbanasima žive Terzići, Savići i Popovići. Kuće ostalih su na utrini prema Uroševcu.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. papovina

    Autor pogrešno navodi Popović iz sela Kazanaca, radi se o jednoj kući iz bratstva PAPOVIĆ iz sela Kazanci na crnogorsko-hercegovačkoj granici.