Порекло презимена, село Бесиње (Приштина, КиМ)

Порекло становништва села Бесиње, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на подножју Голака, код изласка реке Лаба из Тенешдолске Кписуре. Растурене групице кућа су у долинама потока и на језерској тераси од 600-620 м.

Разбијено је у неколико групица, од који највећа има осам кућа. Групице кућа немају назива. Удаљења између њих износе до пола километра.

Јужно од села а на његовом атару и Трудне једно се место зове Љугу и Кишес (Црквени До). На атару села има и старог гробља које „не дирају”, иако као да не знају чије је било. Зову га Вора т’ Пљакес (Бабино гробље). Половину сеоске земље су као својину имали Арбанаси рода Доде, а другу половину је држао у својини род Рамадана Буљукбаше из Приштине, на којој је држао чифчије. Осим Доде сви су други родови пре првог светског рата били чифчије у тих Буљукбашиних.

Арбанашки родови:

Дода (10 к.), од фиса Бериша. Досељени крајем 18. века из Сев. Албаније кад и њихови истоимени рођаци у Врани Долу. Појасеви у 1933. од досељења: Незир, Мемет, Осман, Саит, Кајтаз {60 година).

Авдуловић (1 к.), од фиса Шаље. Пресељен из Бајгоре средином 19. века.

Блаца (4 к.), од фиса Сопа. Досељен из Блаца (Топлица) 1878. као мухаџир.

Цигански род је Марол (3 к.). Сматрају га за стариначки род. Око 1870. је са Православља прешао у ислам, а по том му је старом презимену Марић дат турски облик (Марол: од Мара оглу). Сада се рачуна у Цигане Ашкалије. Ушао је у фис Бериш. Појасеви су 1948. су му од поисламљивања били: Никола, Авдија, Шабан (50 година).

Колонисти:

Живановић (1 к.). Досељен 1927. из Бруса (Копаоник).

Поповић (1 к.). Досељен 1932. из Себимиља (Рашка).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.