Порекло презимена, село Андровац (Липљан)

Порекло становништва села Андровац, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији “Косово” Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Село је на Андровачкој планини, у вишим деловима десне стране долине Андровачке реке, на висини од 800-1000 м. Воду за пиће добија село из извора и бунара.

Топографски су називи: Вртоп, Клисура, Боботник, Кодра Мал (Велико брдо), Кодра Гат (Дуго брдо), Кодра Тсанес (Дреново брдо), Башча Ибрес (Ибрина башта), Колари, Добровода, Орница, Стан, Гури, Штогут (Зовин камен), Раса (Плоче), Ливада Бегут (Бегова Ливада).

Село је разбијеног типа старовлашке врсте. Сваки род има засебну групицу кућа, а родови Гајтан и Буринца имају куће на по два места. Село се на махале не дели, већ на родовне групице кућа. Растојање измећу групица износи 0,5-1 км.

Родови:

Вртоп (6 к.), од фиса Сопа. Мухаџир је из 1878. из Вртопа (Ниш).

Рамниште (3 к.), од фиса Сопа. Мухаџир је из Рамништа у Топлици. Прво је био у Клобукару (Новобрдска Крива река), а у Андровац досељен око 1890.

Гајтан (6 к.), од фиса Сопа. Мухаџир из Гајтана у Јабланици. Прво прешли у Подриму, а у Андровац досељен око 1890.

Рамнобањ (1 к.), од фиса Бериша. Мухаџир је из 1878. из Рамне Бање у Јабланици.

Трха (1 к.), од фиса Краснића. Као мухаџир изишао из Трмке (Топлица) у Коротинце (Лаб). У Андровац се доселио 1913.

Буринца (3 к.), од фиса Краснића. Као мухаџир изишао из Буринца (Лаб) у Дреницу. У Андровац, досељен око 1890.

Лозан (3 к.), од фиса Климената. Мухаџири су из Лозана у Јабланици. Прво су се били настанили у Новом Рујцу (Косово), одакле се преселили око 1900.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.