Poreklo prezimena, selo Androvac (Lipljan)

8. jun 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Androvac, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji “Kosovo” Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Selo je na Androvačkoj planini, u višim delovima desne strane doline Androvačke reke, na visini od 800-1000 m. Vodu za piće dobija selo iz izvora i bunara.

Topografski su nazivi: Vrtop, Klisura, Bobotnik, Kodra Mal (Veliko brdo), Kodra Gat (Dugo brdo), Kodra Tsanes (Drenovo brdo), Bašča Ibres (Ibrina bašta), Kolari, Dobrovoda, Ornica, Stan, Guri, Štogut (Zovin kamen), Rasa (Ploče), Livada Begut (Begova Livada).

Selo je razbijenog tipa starovlaške vrste. Svaki rod ima zasebnu grupicu kuća, a rodovi Gajtan i Burinca imaju kuće na po dva mesta. Selo se na mahale ne deli, već na rodovne grupice kuća. Rastojanje izmeću grupica iznosi 0,5-1 km.

Rodovi:

Vrtop (6 k.), od fisa Sopa. Muhadžir je iz 1878. iz Vrtopa (Niš).

Ramnište (3 k.), od fisa Sopa. Muhadžir je iz Ramništa u Toplici. Prvo je bio u Klobukaru (Novobrdska Kriva reka), a u Androvac doseljen oko 1890.

Gajtan (6 k.), od fisa Sopa. Muhadžir iz Gajtana u Jablanici. Prvo prešli u Podrimu, a u Androvac doseljen oko 1890.

Ramnobanj (1 k.), od fisa Beriša. Muhadžir je iz 1878. iz Ramne Banje u Jablanici.

Trha (1 k.), od fisa Krasnića. Kao muhadžir izišao iz Trmke (Toplica) u Korotince (Lab). U Androvac se doselio 1913.

Burinca (3 k.), od fisa Krasnića. Kao muhadžir izišao iz Burinca (Lab) u Drenicu. U Androvac, doseljen oko 1890.

Lozan (3 k.), od fisa Klimenata. Muhadžiri su iz Lozana u Jablanici. Prvo su se bili nastanili u Novom Rujcu (Kosovo), odakle se preselili oko 1900.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.