Порекло презимена, село Аде (Обилић, КиМ)

Порекло становништва села Аде, општина Обилић (Косово и Метохија). Према студији “Косово” Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Село је на коси која се као југоисточни завршетак Чичавице пружа између река Дренице и Ситнице. Неки делови села су на североисточној, неки на југозападној падини косе, а један део му је на самом њеном билу.

Разбијеног су типа. Највећа махала села која је у врху југозападне падине зове се Аде. Остале махале су: Пусто Аде, Махала Лугаџија, махала Исеновића и махала Мирена. Куће у махалама су збијене. Удаљења између махала су до 0,5 км.

Родови:

Лугаџија (14 к.), од фиса Мзи. Старином је из Марине у Сев. Арбанији, а у Аде се доселио из Црмјана код Ђаковице крајем 18. века. Појасеви у 1933. од досељења: Фејзула, Мифтар, Нура, Саит (90 година).

Премнић (13 к.), од фиса Тсача. Старином из Дукађина, а досељен из Малишева у Подрими после Лугаџија. Појасеви у 1933. од досељења: Осман, Ајдин, Реџеп, Амит, Авдуљ (60 г.).

Исеновић (17 к.), од фиса Сопа. Досељен из Грајчевца у Подрими око 1860.

Шаљњан (8 к.), од фиса Шаље. Досељен из Копаоничке Шаље, из села Кутловца, око 1860.

Мирена (7 к.), од фиса Битича. Доселио се из Мирене у Дреници после Шаљњана.

Селимовић (1 к.), од фиса Краснића. Пресељен око 1870. из Црвене Водице.

Растелиц (5 к.), од фиса Климената, и Коњуш (3 к.), од фиса Сопа, мухаџири су из 1878. из топличких села Растелице и Коњуше.

Колонисти:

Фунчић (2 к.), и Живолић (1 к.) 1925. из Истре.

Сукнајић (1 к.) 1925. из Лике.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.