Poreklo prezimena, selo Ade (Obilić, KiM)

8. jun 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ade, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji “Kosovo” Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Selo je na kosi koja se kao jugoistočni završetak Čičavice pruža između reka Drenice i Sitnice. Neki delovi sela su na severoistočnoj, neki na jugozapadnoj padini kose, a jedan deo mu je na samom njenom bilu.

Razbijenog su tipa. Najveća mahala sela koja je u vrhu jugozapadne padine zove se Ade. Ostale mahale su: Pusto Ade, Mahala Lugadžija, mahala Isenovića i mahala Mirena. Kuće u mahalama su zbijene. Udaljenja između mahala su do 0,5 km.

Rodovi:

Lugadžija (14 k.), od fisa Mzi. Starinom je iz Marine u Sev. Arbaniji, a u Ade se doselio iz Crmjana kod Đakovice krajem 18. veka. Pojasevi u 1933. od doseljenja: Fejzula, Miftar, Nura, Sait (90 godina).

Premnić (13 k.), od fisa Tsača. Starinom iz Dukađina, a doseljen iz Mališeva u Podrimi posle Lugadžija. Pojasevi u 1933. od doseljenja: Osman, Ajdin, Redžep, Amit, Avdulj (60 g.).

Isenović (17 k.), od fisa Sopa. Doseljen iz Grajčevca u Podrimi oko 1860.

Šaljnjan (8 k.), od fisa Šalje. Doseljen iz Kopaoničke Šalje, iz sela Kutlovca, oko 1860.

Mirena (7 k.), od fisa Bitiča. Doselio se iz Mirene u Drenici posle Šaljnjana.

Selimović (1 k.), od fisa Krasnića. Preseljen oko 1870. iz Crvene Vodice.

Rastelic (5 k.), od fisa Klimenata, i Konjuš (3 k.), od fisa Sopa, muhadžiri su iz 1878. iz topličkih sela Rastelice i Konjuše.

Kolonisti:

Funčić (2 k.), i Živolić (1 k.) 1925. iz Istre.

Suknajić (1 k.) 1925. iz Like.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.