Poreklo prezimena, parohija Omarska (Prijedor)

24. april 2014.

komentara: 3

Poreklo stanovništva parohije Omarska, opština Prijedor. Prepis iz crkvene knjige ŠEMATIZAM pravoslavne mitropolije i arhidijeceze dabro-bosanske za godinu 1882. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.

Crkva brvnara u Omarskoj
Crkva brvnara u Omarskoj

Parohija Omaška (Omarska), protoprezviterat prijedorski

(Prepis)

Parohija Omaška sa 2 sela:

1. Omaška, kuća 80, duša 530

2. Lamovice (Lamovita), kuća 68, duša 481

Paroh Ilija Pavlović (Babić), kapelan Simo Pavlović (Babić)

Parohijalna crkva, hram Uspenija pr. Bogorodice. Ima kuća 148, duša 1011. Rodilo se 1883, muški 33, ženski 35. Umrlo muški 8, ženski 5. Vjenčano 12.

Svečari slave:

Sv. Jovana: Janjić, Rakanović, Vrovac, Jokić, Obradović,Radulj, Đukić, Ćup, Graovac, Vujković, Timarac, Muzgonjić, Babić, Dacić, Antonić, Hrvaćanin.

Sv. Trifuna: Vrovac, Bariša.

Đurđev dan: Laić, Gajić, Radić, Maljenčić, Tejić, Janjić,Malić, Nišević, Sekulić, Marazović, Miletić, Stevković, Babić, Konjević, Gavrilović, Prcać, Pušac, Jasnić, Višić, Vučeta, Prerad, Dukić.

Sv. ev. Marka: Marmat.

Sv. Iliju: Zrnić, Konjević, Raković.

Sv. Panteliju: Todić, Reljić.

Miholj dan: Dabranić.

Sv. Đurđica: Janjičić.

Sv. Arhanđela: Majilčić, Vučković, Vrovac, Janjić.

Sv. Nikolu: Prošić, Ninić, Gavranović, Smiljanić, Jeftić, Marić, Brdar, Lukić, Davidović, Božić, Nikić, Antonić, Delić, Mamić, Bogodić, Tambura, Cvijić.

Sv. Ignjatiju Bogonosca: Kosović, Lukač, Šestić.

Sv. arhiđ. Stefana: Kečema, Iličić, Dakić, Đurđević, Trivinić, Berić, Lajić.

 

IZVOR: Šematizam mitropolije dabro-bosanske iz 1882. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Milorad Bogdanović

    U defterima iz 1541 i 60-tih godina toga vijeka, današnja Omarska spominje se pod imenom Omaška, sve do kraja 19 vijeka. U ovim defterima, u Omaškoj i s. Kočić spominju se prezimena:
    1.Milković
    2.Slačić
    3.Kresić
    4.Vukosalić

    Dr Milan Vasić, Etnička kretanja u Bosanskoj Krajini u 16 vijeku

  2. Poštovani , interesuje me da li ima neko od Jokića ili neko ko poznaje dobro istoriju ovog roda iz Omarske da mi se javi na mejl . Koliko sam mogao saznati Jokići iz Omarske slave Sv.Jovana Krstitelja i ima ih i u Bistrici ( Prijedorskoj , nedaleko od Omarske ) da li su to ti isti Jokići iz Omarske prešli ili obrnuto ? Zamolio bi da mi se javi neko ko zna ove informacije . Pozdrav . Jedan Jokić Kontakt mejl : [email protected]

  3. Stojan Dabranin

    Pomaže Bog svima
    Interesuje me kako se može doći do originala ove crkvene knjige. Naime moja porodica nosi prezime Dabranin, ali se sreću varijateti i Dabran kao i Dobranin. Na spomeniku mog pradede piše Dabran. Sad u ovom prepisu nailazim na oblik Dabranić. Želeo bih da utvrdim da li je greška u prepisu i u originalu piše Dabranin, ili zaista piše Dabranić. Mi svi slavimo Miholjdan kao što je i navedeno u prepisu.
    Takođe ako neko ima bilo kakva saznanja o poreklu mog prezimena i porodice molim da mi se javi na mejl [email protected]
    Hvala unapred i srdačan pozdrav.