Порекло презимена, парохија Јелићка (Приједор) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва парохије Јелићка, општина Приједор. Препис из црквене књиге ШЕМАТИЗАМ православне митрополије и архидијецезе дабро-босанске за годину 1882. Порекло становништва парохије Јелићка, општина Приједор. Препис из црквене књиге ШЕМАТИЗАМ православне митрополије и архидијецезе дабро-босанске за годину 1882. Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, парохија Јелићка (Приједор)

Порекло презимена, парохија Јелићка (Приједор)

Порекло становништва парохије Јелићка, општина Приједор. Препис из црквене књиге ШЕМАТИЗАМ православне митрополије и архидијецезе дабро-босанске за годину 1882. Приредио сарадник портала Порекло Милорад Богдановић.

Jelicka

Парохија Јелићи (Јелићка), протопрезвитерат приједорски

(Препис)

Парохија са 4 села:

1. Јелићи, кућа 76, душа 627

2. Нишевићи, кућа 50, душа 367

3. Радосаоска, кућа 40, душа 337

4. Мелина, кућа 5, душа 33.

Парох Симеун Поповић, почасни прото (Кочићев Мрачајски прото).

Парохијална црква, храм пренесеније мошти св. оца Николе. Има кућа 171, душа 1364. Родило се 1883. мушки 41, женски 39. Умрло мушки 14, женски 17. Вјенчано 10.

Свечари славе:

Св. Николу: Средић, Савић, Грдић, Врачар, Нишевић, Марић, Радић; Черга, Вукајловић, Плављанин, Стевић; Шарић, Векић, Бјелић, Јешић, Шишатић, Срдић, Ђурић, Томић, Бркић, (Дакић), Лемић, Бакал, Пуришић, Грујић.

Ђурђев дан: Дабић, Романић, Угреновић, Мијатовић, Нишевић; Лужија, Панић, Зец, Куваља, Бабић, Максимовић.

Св. Враче: Прерад, Лакић.

Св. Јована: Врачар, Кременовић, Кела, Келека; Јанковић, Радованчевић, Ајдарић, (Јаковљевић), Криа, Толимир, Касаловић, Грујић; Стојановић, Марић, Зимоња, Кораћ, Зец, Чолић, (Гранатић), Ђукић, Јешић, Миловац.

Митров дан: Нишевић, Солдат.

Св. прор. Илију: Берендика.

Св.Игњатију: Радованчевић, Граовац, Јекић, Арговац.

Св. архиђ. Стефана: Раковац; (Поповић), Јелић, Тенић.

Св. Ћирила: Сандаљ.

Часне вериге: Андрић, Шврака, Пејић.

Срђев дан: Богдановићи.

Св. ап. Петра: Шврака.

*   *   *

Овдје сам учинио неколико исправки:

Вукајловићи се спомињу као Вукановићи;

Бакали као Бакачи;

Пуришићи као Пурише;

Чолић као Чалићи;

Панићи као Цанићи;

Куваљи као Кувача;

Келека и Криа ?

Кела као Кега;

Сандаљи као Сандићи;

Тенићи као Тепићи.

Такође, овдје се не спомиње неколико презимена ( ) која се спомињу у црквеним књигама 1880 године, све до данас, као:

Поповићи, славе Стевањдан;

Дакићи, славе Никољдан;

Гранатић, славе Јовањдан;

Јаковљевићи, славе Јовањдан.

Презиме Мишетићи и Музгоњићи, спомињу се такође у овој парохији све до почетка XX в.

 

ИЗВОР: Шематизам митрополије дабро-босанске из 1882. године. Приредио сарадник портала Порекло Милорад Богдановић.


Коментари (24)

 • Горан Дринић

  Свака част. Моја прабаба је била Јаковљевић, а нису се споменули у Шематизму. Баш сам се питао зашто је долазило до таквих грешака,као и словних грешака у писању појединих презимена?Како сте ви успијели доћи до тих података, да ли постоје у цркви сачуване књиге? Ја сам из Марићке и након читања Шематизма из 1882. питао сам марићког свештеника о црквеним књигама, али је одговорио да постоје подаци од 1950-тих, док је ранија књига нестала због ратних година.Поздрав

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Хвала Горане на овако лијепим ријечима и поштовања према своме писму, нашој ћирилици.

  Захваљујући оцу Миленку, јереју јелићанскоме, прије девет година , прегледао сам све црквене књиге ове парохије. Књиге крштених и умрлих воде се од 1880 године па до данас. Наравно, ту има доста „прекида“, али поредећи са Матичним књигама у Омарској, то се „повеже“. Па кад се обиђу гробља, натписи на споменицима и усмени разговори са старијим особама, онда се ствара једна бистра слика о сваком презимену, које ево полако стављам у оквире. Ваљда ћу то завршити до Срђевдана следеће године. То је само за село Јелићка, тј. родослов села Јелићка. Тежак је то посао, али моја љубав и намјера да се одужим нашим претцима је већа и јача.
  Наравно, послије Јелићке, наставћу да израдим родословље и за мјештане осталих села бившег простора Тимара, гдје су послови много лакши јер су већином мјештани тимарских села родбински повезани.

  А што се тиче парохије Марићка, ја сам 9.11. 2008 обавио разговор са оцем Славишом, поредећи презимена и славе из Шематизма и сада, гдје ми је много помогао. Нисам питао да за старе црквене књиге, јер, претпостављао сам ако је већина сачувана у парохији Јелићка, зашто не и у парохији Марићка.

  Ето, ја се расприча.
  Желим ти свако добро и остани и даље са нашим Пор(ј)еклом, прати своје Дриниће и испричај то другима. Ако све то остане у теби, нике вајде од тога нико имати неће.

  Свако добро.

  Одговори
 • goran tomic

  Molim te odgovori mi sta je sa Tomicima zasto ih nema slave Nikoljdan?

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Хвала Горане на опомени, исправићемо моју грешку, Бркићи су ме зезнули па сам изоставио презиме Томић, старо кумало Богдановића..

   Останите и даље са нама. Свако добро вам желим.

   Одговори
 • jovanka

  Gospodine Milorade ,obracam Vam se molbom za pomoc u vezi porekla porodice Ajdaric.Poticemo iz sela Radosvska parohija Jelicka,krsna slava nam je Djurdjevdan.Po sematizmu pravoslavne mitopolije ne postoji prezime Ajdaric vec Adarcic( koji slavi Jovandan).Rodio sam se 1964 godine u Prijedoru,moj otac 1937 Dusan, u Grmusi, moj deda Lazar 1893.U radosavskoj,pradeda Stevan u radosavskoj.Da li mozete da mi pomognete gde da pronadjem imena ostalih mojih predaka kao i podatak odakle su se Ajdarici doselili u Radosavsku

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Јованка

  Кочићев Мрачајски прото – Симеун Поповић, изоставио је радошљане који славе Ђурђевдан као што су једни Касаловићи, Граовци и Ајдарићи. Ајдариће спомиње као слављенике Јовањдана, мада то неби требало одбацити, јер, ово презиме се спомиње и у парохији Бусовача и Зеница као Ајдаровићи који славе Јовањдан и Ајдер у парохији Шљивно на Мањачи.Остали Ајдери славе Никољдан и махом на простору Бањалуке и Гламоча одакле је велики број досељеника на ове просторе дошао (вратио се ?) од средине 19 вјека па до почетка 20.

  Ајдарићи засигурно су у Радосавској од прије 1881 године, што се може видјети по споменицима у сјеничком гробљу и катастру Радосавске http://www.ezkrs.net/ .

  Пошто у четвртак планирам да посјетим Јелићку, вјероватно ћу посјетити и оца Миленка, па ако нешто пронађем о Ајдарићима у црквеним књигама, записаћу. Јави ми се на [email protected]

  Нажалост, нисам сада у могућности да нешто више учиним за вас, пошто сам у великом послу, завршавајући коначно „Родословље јелићана“.

  Свако добро.

  Одговори
 • goran tomic

  Milorade da li imas ikakvih informacija odakle su dosli Tomici isto tako Jakovljevici?Imam saznanja da su orginalni Tomici porijeklom oko Skadra iz Albanije i da su se prije prezivali Srbljanovic?Jakovljevici su navodno iz Hercegovine?Lijep pozdrav!

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Извини Горане, ево тек данас сам посјетио ову страницу и прочитао твоју поруку. Хоћу већ једном да завршим „Родословље јелићана“, па све друге послове сам запоствио.

   На постављено питање „одакле су дошли Томић исто тако и Јаковљевићи“ ,засигурно, ја ти нећу моћи одговорити, као и моги други. Да нагађам, неумије.
   Презиме Томић први пут се спомиње у Дечанској хрисовуљи 1325 године, заједно са Ратковићима. Презиме Србљановић није се спомињало до краја средњег вијека, као ни Јаковљевић. (Књ. Новак Мандић Студо, Српске породице војводства светог Саве, Гацко 2000).

   О Томићима из Јелићке доста тога имам прикупљено, али нажалост, ништа се не зна одакле су овдје дошли и када.

   Свако добро.

   Одговори
 • jovanka

  Ponovo Vam se obracam za informaciju da li ste dosli do novih podataka za porodicu Ajdaric iz Radosavske.Svako dobro

  Одговори
 • dragan

  A koju slavu slave loncari ne nadjoh

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Лончари славе Јовањдан, а до 1882 године нису били у парохији Јелићи-Јелићка, или су изостављени као и Поповићи.
  Претпоставка да су заједно са Гранатићима, Чолићима, Миловцима и Солдатима дошли од Гламоча, од 1848 до 1880 године.

  Одговори
 • dragan

  Zanima me poreklo stojnica i kovacevica pozdrav

  Одговори
 • Tanja Granatić

  Poštovani,
  Prije svega želim da pohvalim veliki trud koji ste uložili u ovaj rad.
  Ja sam počela da se bavim istraživanjem i sastavljanjem porodičnog stabla za porodicu Granatić i znam koliki je to trud za jednu porodicu/prezime, a mogu zamisliti kada se radi o selu sa mnogo prezimena.
  Uglavnom od starijih članova porodice uspjela sam da prikupim dosta informacija i za sada vodim porodično stablo od dvojice braće Vida i Jovana koja su se iz Glamoča, predpostavljam krajem 19 vj, doselili u Jelićku.
  Imam potpune podatke za 6 narednih generacija. Navodno su njih dvojica promijenila prezime iz Simidžije u Granatić. Molila bih vas, ako u toku svog istraživanja saznate nešto više o porodici Granatić da mi javite.
  S poštovanjem, Tanja Granatić

  Одговори
 • sandra

  Postovani,
  U koliko ovaj sajt jos neko uredjuje mene zanima poreklo Lemića i Kuvalja iz sela Jelićka.
  Moj deda je Radivoj Lemić otac mu je Mile, a sa strane Kuvalja pradeda mi se zvao Dušan, mislim da mu se majka zvala Smeuna a otac Uroš (nisam sigurna) a bio je oženjen Draginjom iz Mikića.

  Zahvaljujem Vam se na odgovoru.
  Aleksandra Lemić Milosavljević

  Одговори
  • Defendor

   Можда нешто зна господин Милорад Богдановић. 😉

   Одговори
   • Милорад Богдановић

    За своје Јелићане врло радо, мада није ћирилицом писано.

    Поштована госпођо Сандра, о твојим Лемићима и Куваљима, као и свим нашим Јелићанима, бавим се више од 12 година, с намјером да једног дана завршим књигу Родословље Јелићана.
    Ваљда ће брзо доћи и то вријеме.

    Сада, само ћу укратко дати имена очева, а за све остале информације јави ми се преко мејла [email protected] , гдје су уписана имена њихових супруга, година рођења и смрти, дјевојачко презиме као и имена родитеља, датум вјенчања, стари сват и вјенчани кум; датум и година крштења, име крштеног кума и свешена лица; датум и година смрти, година живота, свештено лице и гробље гдје је особа сахрањена; код удатих: име и презиме супруга, година рођ. родитељи и мјесто рођења.

    Твоја Лемића грана:
    -Јово, 1804-2.7.1887
    -Никола „Нино“, 1837-30.6.1917
    -Илија, 2.4.1881-2.9.1929
    -Радивој „Бато“, 1.6.1935-2004?
    -Момчило, р.?

    Куваљи:
    -Дакан или Пејо
    -Стеван, око 1817
    -Станко, 1846-22.7.1916
    -Стојан, 12.11.1887-1943?
    -Душан, 1.10.1910-1941
    -кћи Јелка, друго дјете Душана и Драгиње (р. Микић, Обровац), 1936-22.7.2006

    Код тебе и твога брата требају ми сви податци, као и твојих родитеља Момчила и Анђелке.
    Надам се да ћемо се чути, и помоћи да овај посао приведем крају у што мање грешака и пропуста, а ви сте ту да ми у томе помогнете.

    Свако добро

    Одговори
  • Dijana

   Moj pradjed se zvao Dusan, I prabaka Draginja. Selo Razboj, opstina Srbac.

   Одговори
 • Небојша

  Поштовани, мене занима поријекло породице Зимоња из Јелићке. Унапријед хвала

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Небојша, хвала ти што се интересујеш за претке своје и што поштујеш своју ћирилицу.

   Мало ко је могао са великом сигурношћу сазнати одакле су корјени предака његових. Већина се ослањала на разна предања и приче из народа, која су временом постала као непобједива истина. Данас, новим тестирањем, и подјеле по хаплогрупама, многа предања и приче из народа нису се баш показала као тачна.

   Зато, најбоље би било да извршиш тестирање, и на најбржи начин сазнаш с ким си у сродству неколико стотина година уназад, и куда су се кретали претци твоји. О свему овоме можеш се информисати у нашем Пореклу. Овако, све би остало на претпоставкама.

   А ако те претпоставке интересују о нашим претцима, моје претпоставке мало су другачије од уобичајних прича да смо сви из Херцеговине и Црне Горе. Можда твоји Зимоњи и потичу са тих простора, али гледајући Славу коју славите (Јовањдан), не би се могло рећи, јер тамо Зимоње и Зимоњићи славе Лазареву суботи и Аранђеловдан. Да су Зимоњи давно насељени на овим просторима, просторима западно од Неретве и Врбаса, може се видјети по крајевима гдје су настањени. До краја 19. вијека спомињу се у Западној Славонији, Лици и Банији, Хрватској, као и Славићки и Јелићки. Радослав Лопашић, у књ. „Бихаћ и бихаћка крајина“ Загреб, 1890, на стр. 243 спомиње град Зимоња код Босанске Отоке, из средњег вијека.

   Моја је претпоставка да си син Драгомира и Добриле, па би те замолио да ми се јавиш
   [email protected] , јер потребни су ми још неки подаци о твојим сродницим. Телефонски број који сам добио од Драгомира негдје сам загубио.

   Свако добро ти желим.

   Одговори
 • Небојша

  Хвала Милораде на овим информацијама, ја ћу Ван број од тате доставити у приватну поруку.

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Замолио бих своје Јелићане, као и све друге наше посјетиоце, да посјете наш ДНК Пројекат http://dnk.poreklo.rs/, гдје ће се на најбржи и најсигурнији начин, путем тестирања, упознати о порјеклу и сродницима својим, неколико стотина и хиљада година уназад.

  Овдје http://dnk.poreklo.rs/naslovna/ можете упознати све који су до сада тестирани, а јавно су доступни, међу којима сам и ја под бројем 1175, који припадам групи R1a, подгрупа Z280 CTS 3402 Карпстско-Далматинска Y2613, из рода A01. Ту су још нама најближи:
  – Ћирић из Марићке I2 DN,
  -Вулић из Свратинске E-V13,
  -Матић из Голеша R1a-Z280 Y2902,
  -Пиљагић из Ивањске-Поткозарја I2-PH908,
  -Поповић из бањалучке Бистрице I2-CTS10228,
  -Новаковић из Крупе на Врбасу R1a Z280 YP951,
  -Мршић од Приједора I2 DS, Јањетовић из Бањалуке и Драготиње R1a,
  -један муслиман који се преставио као Ага из Приједора R1a,
  -Панић из Подградаца R1a.
  Нека ми опросте ако сам некога изоставио из наше близине. Имамо још једног тестираног из Криваје који припада групи E-V13, али за сада није дозвољено јавно објављивање због заштите ауторских права.

  О свим овим резултатима, као расправама о хаплогрупама, можете се упознати на нашем форуму http://dnk.poreklo.rs/naslovna/ .

  Такође, ко жели, можете се и мени лично јавити [email protected]

  Ово сам поставио ради упознавања наших Јелићана, ма гдје да су, да на најновији и најбржи начин сазнају о претцима и корјенима својим. Уједно, пошто већ приводим крају Родословље Јелићана, гдје ће бити споменута сва тестирана презимена у Српском ДНК пројекту, а која се спомињу и у Јелићки, било би од велике важности када би се још неко од наших Јелићана тестирао. То би много значило.

  Одговори
 • Slobodan

  Molio bii ako netko ima podatke od kuda su se doseslili Kuvalje u Jelićku i Razboj i koje godine.
  Hvala.

  Dr S.K.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top