Poreklo prezimena, selo Rožanstvo (Čajetina)

15. mart 2014.

komentara: 12

Poreklo stanovništva sela Rožanstvo, opština Čajetina – Zlatiborski okrug. Iz knjige „Zlatibor – antropogeografska ispitivanja“ od Ljubomira Ž. Mićića. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Rozanstvo

Položaj sela.

Severo-zapadni kraj, gotovo polovina ovog sela je zatalasana visoravan – Rožansko Polje. Istočno od njega pored Velikog Brda naglo se spušta u dolinu zaseok Utrobe (zbog čega tako i zovu) i jedan deo sela se spušta najpre blaže, potom strmenitije u reku Prištavicu, preko koje je seoska šuma.

Krajevi sela se obično nazivaju po porodicama, kao Radibratovina, Ristanovina, Milićevina, Lazovina, Popovina itd.

U zaseku Utrobi su: Kovčići, Melovići, Tomaševići, Ristovići, Milosavljevići i Jankovići. Severo-zapadno su Radibratovići i Glumci, južno su Mićići, Šaptovići, Ristanovići, Popovići, Jevići, Lazovići, Kovčići Stopići i Stakići.

Vode.

Glavni izvori su: Ilidža, Bulin, Mićića Česma, Vodice, Smrdan, Stublić, Petrovac, Slatko Vrelo, Zmajevac i kod Prištavice Banja, koju posećuje okolni svet.

Zemlje.

Zemljište je dosta krečnjačko. Ziratna zemlja je u Rožanskom Polju, Radibratskom Polju i Altoljevića Polju, samo je nerodna. Imaju zakosa na Zlatiboru i njiva u Gorobiljskom Polju.

Starine u selu.

Na brdu Grasini do Alinog Potoka ima „grad Proklete Jerine“.

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

Stare porodice ovog sela su:

Glumci, slave Đurđevdan.

Altovljevići, odseljeni u Prijanoviće kod Požege.

Pre 300 godina doseljeni su od Durmitora:

Radibratovići (Josipovići, Vilotijevići i Mijailovići*), ima ih više kuća odseljenih u Gojnu Goru kod Požege, slave Đurđevdan.

*Zauzeli su najlepše i najravnije mesto u selu.

U 18. veku doseljeni su:

Tomaševići (Ristovići i Milosavljevići) iz susednih Nikojevića od porodice Milinkovića zbog ubistva Turčina, slave Srđevdan.

Ristanovići (Popovići) su iz Kolašina, slave Stevanjdan.

Jevići (Nikolići) su iz Kučina kod Pljevalja, slave Nikoljdan.

Lazovići su iz Brezne kod Priboja, slave Stevanjdan.

U vreme Prvog Ustanka doseljeni su:

Mićići su iz Morače, ima ih u Čajetini, Užicu i 12 kuća u požeškom Godoviku, slave Jovanjdan.

Kovčići su iz Vraneša kod Nove Varoši, slave Nikoljdan.

Jankovići (Kukonoge) su iz Draževića kod Nove Varoši, slave Jovanjdan.

Stopići su iz Kučina, slave Jovanjdan.

Melovići su iz Rutoša, slave Ilindan.

Stokići su „od preko Lima“, slave Đurđevdan.

Šaptovići su doseljeni pre 20 godina iz Visoke kod Arilja, jedna porodica sa Žunićima u Bjeloj Rjeci, ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR: Ljubomir Mićić – Zlatibor. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Lazovic G.

    Molio bih da neko od strucnih saradnika portala POREKLO napise neke podatke o familiji Lazovic iz sela Rozanstvo koji slave sv arhidjakona stefana.Cuo sam da su starinom od Bjelog Polja iz sela Korita,zna li se dalje poreklo,dali su iz kuca,da ponovim slava je sv arhidjakon stefan.Odakle smo dosli u selo korita kod Bjelog polja i kada,otprilike.

  2. Jadran

    Radibratovići- u pisanim izvorima dubrovačke republike prvi put se spominje1489 godine kovač Radovan Radibratović iz Zamasline kod Stona gdje i danas žive RAdibratovići..Prezime Radibratović nalazi se u mnogim zapisima u arhivu dubrovačke republike u Dubrovniku.Radibratovići su bili pomorci, ribari,vojnici,kovači,školjkari,,pisari,upravitelji,itd itd.
    Kako je dubrovačka republika svoju moć izgradila na trgovini i diplomaciji , trgovački putevi osim morskih pružali su se kopnom širom zemalja u zaleđu gdje su osnivali svoje kolonije i gdje bi naseljavali svoje predstavnike.Tako i u Senju u crkvi postoji grob iz 17 stoljeća MArka Radibratovića senjskog uskoka i plemića koji je imao i svoj grb.
    Smatra se da su RAdibratovići nakon pada Bosne pod Turke došli na stonsko i dubrovačko područje a otud u druge krajeve kuda su prolazili trgovački putevi moćne dubrovačke republike.

    Prezime RAdibratović jedno je od najstarijih dubrovačkih prezimena a i danas

  3. Jadran

    postoji na dubrovačkom području nekoliko obitelji s tim prezimenom.Inače u Zamaslini ggdje i danas žive bila je crkva Sv.Đura a đurđev dan glavna proslava , a crkva je početkom 20 stoljeća više puta mjenjala zaštitnika pa je sada to crkva sv.Mihajla

  4. Irena

    Cenjeni i poštovani poreklo porodica Melović potiče iz Crne Gore,Barice i Rogušje (Pljevlja) ima ih dva plemena jedni slave Sv. Iliju, a drugi Sv. Nikolu …

    • Dobar dan,
      Hvala na vasoj informaciji – interesuje me kome plemenu pripadaju Barice a kome Rogusje ?
      Moja porodica slavi Svetog Iliju -znaci poreklo je iz Barica.
      Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

    • Radoje

      Irena, Rogušje je iznad Prijepolja, to je lokalitet u okviru sela Donje Babine. Tačno je da su tu živeli i žive i Melovići

  5. Vesna

    Ja sam poreklom od Lazovića iz Rožanstva,slavimo Svetog Stefana,moj pradeda se doselio u Požegu.Na žalost nikog ne znam od naše familije,volela bih da nekog upoznam,i ako neko želi nek se javi.Pozdrav

  6. Lazar

    Stakići,ne Stokići.!

  7. Selaković

    U “Glasniku” valjevskog arhiva pre dva meseca objavljen je rad o poreklu zlatiborskih Mićića. Link neposredno ka pdf. fajlu:

    http://istorijskiarhiv.rs/wp-content/uploads/2023/08/GLASNIK-57-2023-za-stampu-19-jul-23-REDUCED.pdf

  8. kolak

    Zna li se nešto o Stopićima sem da su iz Kučina, da slave Sv. Jovana Krstitelja i da su J1