Poreklo prezimena, selo Široka Rijeka (Vojnić)

16. februar 2014.

komentara: 0

Prezimena u selu Široka Rijeka (opština Vojnić – Kordun), prema popisu stanovništva SR Hrvatske 1948. godine:

Široka Rijeka

Baić 2 (1)
Basara 14 (3), Jovandan
Vergaš 35 (8), Nikoljdan
Vučković 1 –
Dejanović 34 (7), Aranđelovdan
Živković 30 (7), 2 –, Đurđevdan
Kalac 4 (1), verovatno pogrešno upisano prezime Tkalac
Maćešić 12 (2)
Mrkšić 8 (1), Nikoljdan
Paić 15 (3), Nikoljdan
Pajić 12 (4), 1 –, Nikoljdan
Petrović 2 (1)
Peurača 4 (1)
Tkalac 17 (4),
Tomašević 19 (4), Nikoljdan
Carević 14 (4)
Španović 5 (1), Đurđevdan

Napomena: 1) Broj ispred zagrade označava koliko je bilo stanovnika sela sa nekim prezimenom, a broj u zagradi označava u koliko domaćinstava su živeli. Ukoliko iza broja stoji znak -, reč je o stanovnicima koji nisu imali sopstveno domaćinstvo.

 

Znamenite ličnosti

Narodni heroj Dušan Vergaš

Rođen je 20. aprila 1910. godine u Širokoj Rijeci kod Vojnića, u siromašnoj seljačkoj porodici. Osnovnu školu završio je u Krstinji. Do odsluženja vojnog roka i posle toga, radio je kao drvoseča na Petrovoj gori.

U prvim danima nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske 1941, sa svojim suseljanima se sklanjao od ustaša. Jula 1941, otišao je na Petrovu goru i održao govor pred velikim brojem izbeglica o potrebi oružane borbe svih naroda protiv okupatora i domaćih saradnika. Istog dana, bio je izabran za komandanta ustaničkog bataljona. Dana 2. avgusta, predvodio je napad bataljona na ustaše i domobrane, koji su išli iz Velike Kladuše u pravcu srpskih sela s ciljem da pljačkaju i ubijaju. Dušan je ubrzo postao komandir partizanskog odreda „Široka Rijeka“.

Oktobra 1941, odred je brojčano ojačao i postao Treća četa Drugog kordunaškog odreda, a delovao je na području Krstinje, Velike Kladuše i Cetingrada. Ubrzo posle toga, postao je član Komunističke partije Jugoslavije. Dušanova četa vršila je zasede, iznenadne napade i otimala oružje neprijatelju. U borbama kod Veljuna i Blagaja, borci čete uspeli su da zaplene jedanaest pušaka i puškomitraljeza, a u borbi kod Rakovice bilo je zarobljeno 45 italijanskih vojnika s oružjem i opremom.

Godine 1942, u martovskoj ustaško-domobranskoj ofanzivi na Petrovu goru, Dušanova četa je iz zasede razbila neprijateljsku kolonu i tako doprinela spašavanju stanovništva. Maja iste godine, 730 partizana i više od 10.000 žena, dece i staraca našlo se u ustaško-domobranskom obruču na Petrovoj gori. Dušan i njegova četa učestvovali su u proboju obruča i, posle višednevnih borbi, probili se u smeru sela Perna, omogućivši time spas velikom broju žena i dece.

U junu, četa je vodila više uspešnih bitaka protiv neprijatelja u okolini Slunja i Ogulina. Dušan Vergaš je poginuo u borbi protiv ustaško-domobranske posade u selu Tounjski Tržić, 15. juna 1942. godine.

Kasnije je Drugi bataljon Druge brigade Osme kordunaške udarne divizije nosio ime po njemu.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine, proglašen je za narodnog heroja.

 

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Jovan Eror.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.