Poreklo prezimena Tenžera

3. decembar 2013.

komentara: 5

[toggle title=”TESTIRANI TENŽERA NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tenžera

Haplogrupa: I2a

Poreklo:

Krsna slava: katolik

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Defendor

    Pedesetih godina 20. veka najviše Tenžera je bilo u Obrovcu, da bi ih početkom 21. veka najviše bilo u Obrovcu Sinjskom.

  2. Nebojša Babić

    Sećam se jedne porodice prezimenom Tenžera u Tenji kod Osijeka. Oni su doseljeni posle Drugog svetskog rata iz Dalmacije. Tenjci su im prezime izgovarali – Tendžera.

  3. Tenžera

    Poreklo je iz doline Zete, prvobino Vukanović ili tome slično. Sklanjajući se od krvne osvete sele se 13/14 veka u južnu Hercegovinu sa promenom prezimena. Iz okoline Livna od Turaka se sklanjaju u Sinjsku krajinu gde dobijaju zemlju od Austrougarske kao graničari. Potomci se sele u razne krsajeve.

    • Marko

      Imate li neke dokaze za Vukanovice u Zeti ili je to samo porodicno predanje? Koliko znam Tenzere su zivjele u Sinjskom Obrovcu i migrirali ka Splitu a poslije i u druge krajeve. Prema knjigama dosli su iz Rame u Sinj sa velikom seobom katolickog stanovnistva ( vidi Pricu o Gospi Sinjskoj) a par Tenzera se vratilo nazad. Jedan dio Tenzera se 1945 iselio u Tenju (Osijek).