Poreklo prezimena, selo Šepšin (Mladenovac, Beograd)

2. decembar 2013.

komentara: 26

Poreklo stanovništva sela Šepšin, Gradska opština Mladenovac – Grad Beograd. Iz knjige „Okolina Beograda“ Riste T. Nikolića – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela, zemlje i vode.

Selo je sa tri strane opkoljeno brdima, izuzev prema severu kuda teče Šepšinica. Kuće su pored potoka i po kosama sa leve i desne strane potoka, naročito sa desne strane, gde je blaži nagib; ima ih na glinuši i peskuši. U selu ima bunara i izvora, većinom zapuštenih.

Tip sela.

Selo se deli na ove krajeve. Jezero, Bugarski Kraj, Janoševski, Vukovski i Kekićski Kraj. Krajevi su međusobno udaljeni 300 do 400 metara a srednje odstojanje između kuća je 50 do 60 metara. U jednom kraju ima najviše 28 kuća (u Vukovskom), a najmanje 11 (u kekićskom).

Ime selu.

Priča se da je selo nazvano po potoku Šepšinici.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Krnjići ili Milušići su najstarija porodica u selu***.

Tinugići su jedna od najstarijih porodica u ovome selu, od kojih je poslednji potomak otišao u Selevac.

Ostale porodice su se doselile posle njih:

Ratkovići su iz Lisica – Rudnički okrug***.

Vukovići su došli posle Ratkovića ali se ne zna odakle***.

Janoševci su od Novog Pazara, najpre su se naselili u Užičkom okrugu i tamo promenili slavu, pa ih otuda raselio knez Miloš, jer su pljačkali Turke***.

Gajići su iz sela Crnuća – Rudnički okrug, otuda je pobegao Gaja zbog krađe crkvenih para***.

Jeremijići su iz leskovačkog sreza udkuda se doselio Jeremija***.

Ristići („Bugari“) su iz Timočkog okruga***.

Đergo je iz Tetova***.

Stevan Kolar je došao među poslednjima – ne zna se odkuda***.

Priča se da je pri doseljavanju bilo mađarskih kuća i izgleda da današnje selo nije postojalo ranije od pre 120 do 150 godina.

 

***Ne zna se koju slavu slave.

 

IZVOR: „Okolina Beograda“ Rista T. Nikolić – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (26)

Odgovorite

26 komentara

  1. Vitavita

    http://www.mediafire.com/file/y1axa33b39s14kq/Arsic_Miladin-_Popis_stanovnistva_i_poljoprivrede_u_selima_opstine_Mladenovac_1863.pdf/file

    Na ovom linku se nalazi popis svih stanovnika opštine Mladenovac pa tako i sela Šepšin 1863 godine (pred kraj) Možda nekom pomogne u traženju predaka.

    • Vitavita

      Ima Mihailovića i Miailovića, dva Damjana (jedan rođen cca 1859, drugi cca 1849), Vučković Đorđe u dobi od 25 godina i njegova buduća žena Živana,, tada žena Mateje Prodanovića…

      • Nikola

        Da li mozda znate u kojoj crkvi su zavodjene maticne knjige za podrucje Sepsina? Crkva u Malom Pozarevcu je izgradjena 1862. pa bi mi trebao podatak iz koje crkve da trazim knjige pre tog perioda.
        Hvala unapred

  2. Milan

    Istražujući porodično stablo, došao sam do podatka iz Matične knjige venčanih /Crkva svetog Save u Beogradu/ da mi je prababa Jelena Ratković od oca Milana i majke Stane iz Šepšina. U istom dokumentu piše da je stara 17 godina /dakle rođena 1883/.
    U popisu stanovništva iz 1863 našao sam pod rednim brojem 35. Milana Ratkovića /žena Mara, sinovi Lazar,Jovan, Milenko/ starog 30 godina. Predpostavljam da je to rod moje prababe /možda deda?/, ali nigde ne mogu pronaći podatke iz osamdesetih godina 19 veka.
    Ako neko nešto zna, molim za pomoć.