Порекло презимена, село Шепшин (Младеновац, Београд)

2. децембар 2013.

коментара: 26

Порекло становништва села Шепшин, Градска општина Младеновац – Град Београд. Из књиге „Околина Београда“ Ристе Т. Николића – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села, земље и воде.

Село је са три стране опкољено брдима, изузев према северу куда тече Шепшиница. Куће су поред потока и по косама са леве и десне стране потока, нарочито са десне стране, где је блажи нагиб; има их на глинуши и пескуши. У селу има бунара и извора, већином запуштених.

Тип села.

Село се дели на ове крајеве. Језеро, Бугарски Крај, Јаношевски, Вуковски и Кекићски Крај. Крајеви су међусобно удаљени 300 до 400 метара а средње одстојање између кућа је 50 до 60 метара. У једном крају има највише 28 кућа (у Вуковском), а најмање 11 (у кекићском).

Име селу.

Прича се да је село названо по потоку Шепшиници.

 

Постанак села и порекло становништва.

Крњићи или Милушићи су најстарија породица у селу***.

Тинугићи су једна од најстаријих породица у овоме селу, од којих је последњи потомак отишао у Селевац.

Остале породице су се доселиле после њих:

Ратковићи су из Лисица – Руднички округ***.

Вуковићи су дошли после Ратковића али се не зна одакле***.

Јаношевци су од Новог Пазара, најпре су се населили у Ужичком округу и тамо променили славу, па их отуда раселио кнез Милош, јер су пљачкали Турке***.

Гајићи су из села Црнућа – Руднички округ, отуда је побегао Гаја због крађе црквених пара***.

Јеремијићи су из лесковачког среза удкуда се доселио Јеремија***.

Ристићи („Бугари“) су из Тимочког округа***.

Ђерго је из Тетова***.

Стеван Колар је дошао међу последњима – не зна се одкуда***.

Прича се да је при досељавању било мађарских кућа и изгледа да данашње село није постојало раније од пре 120 до 150 година.

 

***Не зна се коју славу славе.

 

ИЗВОР: „Околина Београда“ Риста Т. Николић – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

  1. Vitavita

    http://www.mediafire.com/file/y1axa33b39s14kq/Arsic_Miladin-_Popis_stanovnistva_i_poljoprivrede_u_selima_opstine_Mladenovac_1863.pdf/file

    Na ovom linku se nalazi popis svih stanovnika opštine Mladenovac pa tako i sela Šepšin 1863 godine (pred kraj) Možda nekom pomogne u traženju predaka.

    • Vitavita

      Ima Mihailovića i Miailovića, dva Damjana (jedan rođen cca 1859, drugi cca 1849), Vučković Đorđe u dobi od 25 godina i njegova buduća žena Živana,, tada žena Mateje Prodanovića…

      • Nikola

        Da li mozda znate u kojoj crkvi su zavodjene maticne knjige za podrucje Sepsina? Crkva u Malom Pozarevcu je izgradjena 1862. pa bi mi trebao podatak iz koje crkve da trazim knjige pre tog perioda.
        Hvala unapred

        • Владан

          Матичне књиге за житеље Шепшина су уписиване у цркви у суседном селу Влашка од 1845.

          • В

            Ипак нису уписивани у Влашкој, већ поједини мештани помињу цркву у Умчарима или манастир Рајиновац

  2. Milan

    Istražujući porodično stablo, došao sam do podatka iz Matične knjige venčanih /Crkva svetog Save u Beogradu/ da mi je prababa Jelena Ratković od oca Milana i majke Stane iz Šepšina. U istom dokumentu piše da je stara 17 godina /dakle rođena 1883/.
    U popisu stanovništva iz 1863 našao sam pod rednim brojem 35. Milana Ratkovića /žena Mara, sinovi Lazar,Jovan, Milenko/ starog 30 godina. Predpostavljam da je to rod moje prababe /možda deda?/, ali nigde ne mogu pronaći podatke iz osamdesetih godina 19 veka.
    Ako neko nešto zna, molim za pomoć.