Poreklo prezimena, selo Medena Selišta (Glamoč)

22. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Medena Selišta, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća. Paša je po kršu, iznad kuća, u Ozrenu. Livade su u Ržanom (dolu do sela Popovića) i u Rajićki (ispod Pribelje). Seno dovlače kući. Od kuća do ceste je progon.

Položaj i tip.

Kuće leže ivicom između kršne strane; i ravni polja. Vodu zahvataju sa jaruge Ribnjaka, i to ujutru, pre supca.

Kuća ima: Maleša 1, Srdića 4, Ivića 2, Srdića 1, Milete 1, Guzijana 3, Rudića 1, Domuzina 1 i Likokura 2. Kuće Srdića su u grupi. Između kuća Maleša i Srdića i Srdića i Ivića su njive i rastojanja po 100 m.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Iznad sela na Malom, Ozrenu je Gradina, ostatak od zida.

Mileta je doseljen iz Glavica oko 1830. godine. Slavi Sv. Jovana.

Gliščevići (staro prezime Guzijani) došli su iz Branježaca u prvoj polovini 19. veka; njihovog „deda digao je beg”. Slave Sv. Nikolu.

Srdići su se doselili iz Crnog Vrha (do Rora) oko 1850. godine. Tamo im je bila „tijesna zemlja i tanko se živelo“. Njihov ded je ovde prvo bio stanar, pa je potom stupio u kmetstvo. Slave Sv. Nikolu.

Rudić je doseljen iz Peulja (u Livanjskom Polju) oko 1886. godine. On je „hodao po najmu“, zatim kupio „komadić zemlje“ i oženio se. Slavi Sv. Jovana.

Domuzin je došao iz Opačića u kmetstvo 1899. godine. Slavi Nikoljdan.

Likokuri su se doselili iz Glavica 1901. god. Slave Sv. Jovana.

Maleš je došao u kmetstvo iz Glavica 1903. godine. Slavi Sv. Jovana.

Ivić je doselio u kmetstvo iz Popovića 1909. godine. Slavi Sv. Jovana.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.