Poreklo prezimena, selo Begzići (Glamoč)

22. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Begzići, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod sela, u Majdanima i Biljezima. Livade su u ravni, ispod njiva. Paša je u Busiji, južno od Glamoča. Kad se prokosi, stoka pase i u polju.

Položaj i tip.

Kuće leže na temenu jedne niske terase. Vodu sada piju sa česama, a pre su pili sa vrela Velike Ajazme.

Kuća ima: Jusuf-spahića 1, Bilića 1, Oštra 2, Đuzela 1, Filipovića 17, Solaka 6, Jašar-agića 1 i Kalabe 1. Između kuća je veći prostor, na kome su nekad njive, a nekad livade. Kuće Solaka i Filipovića čine grupe, koje su izdvojene,

Kuća Jusuf-spahića bila je ranije kula na četiri boja i gornja dva boja su oborena.

 

Poreklo stanovništva

Stare su porodice:Jusuf-spahić, Bilić, Oštre i Đuzel.

Filipovići su došli iz Odžaka 1875. god., kada su im kuće izgorele. Ovde je njihova bila Jezerina. Paša Radaslijaopkladio se sa Radojicom, bratom Filipovim, da će moći na svome vrancu stići za dan iz Glamoča u Bosanski Novi i vratiti se. Kad je Radojica to učinio, paša mu je dao Jezerinu.

Solaci su živeli u gradu. Bila ih je jedna kuća, iz koje je izlazilo sedamnaest kosaca. Sve ih je „kuga pomela“ i ostala je samo jedna žena. Ona se uda za Zeljkovića, takođe iz grada.

Zeljkovići su u Glamoč došli iz Dalmacije.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.