Порекло презимена, село Бегзићи (Гламоч)

22. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Бегзићи, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод села, у Мајданима и Биљезима. Ливаде су у равни, испод њива. Паша је у Бусији, јужно од Гламоча. Кад се прокоси, стока пасе и у пољу.

Положај и тип.

Куће леже на темену једне ниске терасе. Воду сада пију са чесама, а пре су пили са врела Велике Ајазме.

Кућа има: Јусуф-спахића 1, Билића 1, Оштра 2, Ђузела 1, Филиповића 17, Солака 6, Јашар-агића 1 и Калабе 1. Између кућа је већи простор, на коме су некад њиве, а некад ливаде. Куће Солака и Филиповића чине групе, које су издвојене,

Кућа Јусуф-спахића била је раније кула на четири боја и горња два боја су оборена.

 

Порекло становништва

Старе су породице: Јусуф-спахић, Билић, Оштре и Ђузел.

Филиповићи су дошли из Оџака 1875. год., када су им куће изгореле. Овде је њихова била Језерина. Паша Радаслија опкладио се са Радојицом, братом Филиповим, да ће моћи на своме вранцу стићи за дан из Гламоча у Босански Нови и вратити се. Кад је Радојица то учинио, паша му је дао Језерину.

Солаци су живели у граду. Била их је једна кућа, из које је излазило седамнаест косаца. Све их је „куга помела“ и остала је само једна жена. Она се уда за Зељковића, такође из града.

Зељковићи су у Гламоч дошли из Далмације.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.