Poreklo prezimena, selo Rudine (Glamoč)

21. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rudine, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne i saobraćajne prilike.

Njive i livade su u polju, u Trnovačama. Paša je iznad kuća po kršu, u Ćatinoj Kosi i Rastiku. I livade su iznad kuća u Ogradama.

Jedna staza vodi niz stranu terase na cestu, a druga iznad kuća u šumu Popov Vrh.

Položaj i tip.

Kuće leže na temenu jedne niske terase i po dnu jedne male depresije. Vodu donose sa vrela Vrbe koje je u polju.

Kuća ima:Injaca 2, Belenzada 9 i Jelića 2. U grupi su kuće Belenzada.

 

Poreklo stanovništva.

Injci su iz Sajkovića (u Livanjskom Polju) došli najpre u Zajarugu i odatle ovamo sredinom 19. veka. Slave Sv. Vasilija.

Jelići su se doselili iz Zajaruge „prije Austrije*. Slave Časne Verige.

Belenzade slave Sv Jovana. „Kad je srpsko palo, a tursko nastalo”, jedan paša uzme dva momka iz „Berlina”: Štrpca i Belenzadu. Belenzadi je dao zemlju od Vrbe do Bašića Mosta i dao mu je „fetmu“ (tapiju). Belenzade su najpre „stali“ u Rudinama. Tu im „uzmakne mal”, a Turci im oduzmu zemlju i „okrenu pod trećinu i polovinu”. „Fatmu” su im oteli Omerhadžići iz Malkočevaca. Oni pređu u Zajarugu i otuda opet dođu u Rudine „prije Austrije”. Oko 1830. god, bila je jedna kuća Belenzada i u njoj su živela tri brata. Oko 1840. god. jedan Belenzada se bio „zamilovao” sa nekom curom. Kad mu je Turčin hgeo oteti, on je uzme i ode u Uskoplje u „momčaluk” Miralemima. Ovi mu dadu kmetstvo u Glavici.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.