Poreklo prezimena, selo Oluk (Glamoč)

21. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Oluk, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su oko kuća. Paša za ovce je u Homaru. Sem Oluka tu je paša Tauličana, Petrova Vrela, Hozića, Kovačevaca, Hasića i Biličića. Paša je i na planini, u Vagancu i Rastiku. Na planini su košare i kolibe. Livade na planini su u Slovinu, Razboju, Hrbini i Ćirića Vrhu.

Položaj i tip.

Kuće leže po temenu jedne niske kose. Vodu donose iz Čukura ili iz Đuličana. Kuća ima Šusta 1, Đapića 1 i Jukića 1. Kuće su u blizu, jedna do druge. U zadruzi Jukića ima 24 člana, od kojih su 18 muških. Najstariji je Pavao, koji ima tri brata i šest sinova; dva su mu sina oženjena, a jedan ima dete; prvi brat Pavlov ima šest sinova, a drugi i treći nemaju dece.

 

Poreklo stanovništva.

Jukić se doselio iz Bitelića: (kod Sinja) oko 1886. god. 0n je katolik. Kupio je zemlju od muslimana Ćirića, koji su ovde držali stoku.

Ćapić (katolik) doselio se iz Betelića i kupio zemlju od Ćirića.

Šusto (katolik) doselio se iz Bajagića (kod Sinja) oko 1890. god. i kupio zemlju od muslimana Bosnića, koji su ovde držali stoku. Šusto je tamo prodao, a ovde kupio zemlju; ovde je zemlja bila dvaput jevtinija.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.