Poreklo prezimena, selo Dragnjić (Glamoč)

21. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dragnjić (nekada Dragnić), opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća. Voda malo koje godine da ne dođe do dna njiva, a nekad dođe i na po njiva. Livade su u polju, u Busovači, Smrduljima i Ravnim, Livadama. Na planini su livade u Malom Slanom Dolu. Jedan seljak ima košaru gore i bavi se kod nje zimi.

Pri dnu okvira polja blizu sela, na Badnju su tri mlina. Voda ovde ide kad su kiše ili kad na planini ima snega. Jedan je mlin odmah ispod vrela. Druga dva mlina su na potoku, koji polazi iz Jedne jame, kad se ona napuni vodom.

Kad voda leži u polju, kola ne mogu po njemu ići. Voda je tada konju do kolena U Glamoč se onda ide povrh sela, iznad Kopića, Karajizovaca itd, i kod Krlovca prelazi se preko mosta. Ovaj je napravljen pre nekoliko godina. Kad se tu ne može preći, ide se u Zajarugu, gde takođe ima most.

Položaj i tip.

Kuće leže ivicom između kršne strane i ravni polja. Do sela je Parovljeva Draga, u kojoj je vrelo Čadilj. Leti vodu zahvataju sa bunara, koji je u polju. U jesen taj bunar „zamakne” u vodu i ne vidi se ni ploča, kojom je pokriven. Tada vodu zahvataju iz čatrnje i sa vrela; onda idu po vodu na Badanj i Tremošnik.

Kuća ima:Čolića 7, Radića 1, Papića 1, Đonglagića 4, Ljubunčića 1. Tufegdžića 1 Ljubunčići 1, Đonglagića 1, Ćavara 4, Kozomore 1, Ćavara 1 i Felaje 1. Kuće su u nizu. Kuće prvih Čolića su u grupi.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Na Kuku, na Blagodiji, 1 km od starog puta je Gradina, zidana krečom.

Ispod kuća je Marino Groblje; tu nema nikakvog spomenika.

U Dragniću su „stajali pa obamrli“ Parlovi i Bukvići; i danas ima Parlovljeva Draga i Bukvina Kosa. Sem toga ovde je bio i Tankuljić, koji je ranije „otlrtljao“ u Jajce.

Muslimani Đonlagići i Čolići su starosedeoci. Iz Rame je došao musliman Prdunja, uzeo Čolušu (od Čolića) i sam se prozvao Čolićem. Njegovi sinovi su se odselili u Livno 1918 god.

Papići su doseljenici nepoznatog porekla.

Ćavari (katolici) poreklom su iz Ržanog, iz sela Kazaginca. Zvali su se starinom Vulete. Krajem 18. veka njihov čukunded je došao u Vidimlije i „sve iznio na paripčetu”. Odatle su se preselili u Dolac i bili 70 godina gde je sada Podkrajac. Ovde su se doselili oko 1860. god.

Muslimani:Ljubunčići i Tufegdžić došli su iz Livna „na materinstvo” oko 1865. god.

Felaje su „stale“ u Docu, na mestu gde su sada Bilići, zatim su bili jednu godinu pod Strojicom, odvojeno od Dragnića. Odatle su prešli u selo zbog hajduka, „prije Austrije”. Slave Arhangela Mihaila. Jedne Felaje odselile su se u Novo Selo (u Kupres) oko 1860. god.

Radić se doselio iz Doca oko 1897. god. u kmetstvo Đogiću. Slavi Sv. Tomu.

Kozomora je „hodao po najmu“ i 1904. god. naselio se ovde. Poreklom je iz Bile (u Livanjskom Polju). Slavi Sv. Jovana.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.