Poreklo prezimena, Staro Selo (Glamoč)

20. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Staro Selo, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod sela. Voda, kad se izlije, udari u kuće. Ore se na šest nedelja pred Đurđev- dan. Nekad se i uzore, pa voda potopi njive. Paša je iznad sela u Gredi, Kućetinama i Jasicima, a izmešana sa šumom u Malićki. Livade su u planini, u Milanovcu i Slovinu. Otuda seno prenose na konjima. Jedan seljak ima na planini košaru, gde je zimi sa stokom.

Položaj i tip.

Kuće su ivicom, između kršne strane i ravni. Vodu piju sa Carevca i sa Jaruge. U selu su dva bunara: Košišće i drugi bezimeni. U jesen i proleće oni se naliju vodom. Zimi, kad je bura, zamrznu se i u njima nema tada vode.

Kuća ima:Kozomora Z, Radića 1, Mateševića 1, Krčmara1, Petrovića 1, Jakišića 2 i Djakovića 1.

 

Poreklo stanovništva.

U Starom Selu su ranije živeli Mirići i Novalići (muslimani). Novalići su pobegli u Banja-Puku, kad ih je ovde jednom potopila voda.

Jikišići su stali ispod Cetine, u „Kavurima“. Tamo sada ima Jakišića Bunar. Otula je oko 1820. god. Izišao njihov praded i doneo dete „u bešici”. Došli su prvo u Podglavicu i bili u najmu kod muslimana Raška. Zatim su u prvoj polovini 19. veka prešli u Staro Selo gde ih je naselio Ibro Vidimlić. Kad su se sredinom 19. veka izdelili, jedni su otišli u Zajarugu. Slave Sv. Stevana.

Djaković je doselio iz Prijana sredinom 19. veka. Naselio ga je Anđić, terzija iz Livna.

Malešević je doselio iz Šumšaka sredinom 19. veka. Slavi Sv. Jovana.

Petrovići su iz Crnog Luga (u Livanjskom Polju). U prvoj polovini 19. veka došli su odatle u Zaglavicu, a oko 1860.god. ovde. Slave Arh. Mihajla.

Kozomore su se doselile iz Podglavice „pred Austriju“ sa mesta gde su sada Čolići. Bili su najpre u Vrbici pa u Suvači (u Livanjskom Polju) i odatle su prošli u Konić. Slave Sv. Jovana.

Krčmar je doseljen iz Otkovaca „pred Austriju”. Slavi Sv. Đurđa. Njegov otac nije imao zemlje pa se „gonj’o s Turcima i preo s bezim Pilipovićim“. Ovde ga je naselio Isaković.

Radić je doseljen iz Vidimlija „oko Austrije“. Tamo je bio u najmu kod Balagića, a ovde je došao u kmetstvo Despiću. Slavi Sv. Tomu.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.