Poreklo prezimena, selo Kopić (Glamoč)

20. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kopić, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Paša je po kršu iznad kuća, u Gornjoj Strani. Livade su u polju. Četvorica seljaka imaju na planini košare i kolibe. Gore su skoro uvek, samo ne od Trojica do Petrovdana.

Položaj i tip.

Kuće su ivicom između kršne strane i ravni polja. Vodu zahvataju sa Mastalića Bunara i sa Donjeg Bunara. Mastalića Bunar, koji je u selu, bliže strani, „zasuši” o Đurđev-danu, dok u Donjem Bunaru, koji je u polju, ima uvek pomalo vode. Leti vodu nose sa vreoca Binića

Kuća ima:Sprema 1, Nikše 1, Banda 1, Mastalića 4, Ćavara 4, Ustića 1, Jozića 4, Vulete 1 i Ledenka 1. Kuće su u nizu, jedna do druge.

 

Poreklo stanovništva.

Mastalići (muslimani) živeli su u Glavicama, kod Sinja. Otuda su „isprtljali” njihovi preci. Priča se da „dole“ ima Mastalića katolika.

Ćavari su se doslili iz Dragnića sredinom 19. veka.

Vulete su početkom 19. veka bile u Docu, gde je njihov praded „prekužio kugu“. Sredinom 19. veka „udariše vode, nastaše nerodne godine, ovlada zulum“. Dvadeset tovara žita su usejali, ali ih je voda potopila i na „čeljade je došlo samo po dve kile žita“. Tad im se i stoka pometiljavila. Oni tada pređu u Kopić. Slave Sv. Đurđa.

„Prije Austrije” su se doselili:

Ustići iz Dicma. Njihov je otac izveo decu. Slave Sv. Đurđa;

Nikša iz Doca (gde je bio došao iz Podglavice). Slavi Sv. Nikolu;

Spremo iz Draganića (gde je bio došao iz Begova Sela, u Kupresu). Slavi Sv. Stevana;

Jozići iz Krajizovaca;

i Bando iz Lipe (u Livanjskom Polju) .

Ledenko je doselio iz Kablića (u Livanjskom Polju), “poslije Austrije”.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.