Порекло презимена, село Копић (Гламоч)

20. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Копић, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Паша је по кршу изнад кућа, у Горњој Страни. Ливаде су у пољу. Четворица сељака имају на планини кошаре и колибе. Горе су скоро увек, само не од Тројица до Петровдана.

Положај и тип.

Куће су ивицом између кршне стране и равни поља. Воду захватају са Масталића Бунара и са Доњег Бунара. Масталића Бунар, који је у селу, ближе страни, „засуши” о Ђурђев-дану, док у Доњем Бунару, који је у пољу, има увек помало воде. Лети воду носе са вреоца Бинића

Кућа има: Спрема 1, Никше 1, Банда 1, Масталића 4, Ћавара 4, Устића 1, Јозића 4, Вулете 1 и Леденка 1. Куће су у низу, једна до друге.

 

Порекло становништва.

Масталићи (муслимани) живели су у Главицама, код Сиња. Отуда су „испртљали” њихови преци. Прича се да „доле“ има Масталића католика.

Ћавари су се дослили из Драгнића средином 19. века.

Вулете су почетком 19. века биле у Доцу, где је њихов прадед „прекужио кугу“. Средином 19. века „ударише воде, насташе неродне године, овлада зулум“. Двадесет товара жита су усејали, али их је вода потопила и на „чељаде је дошло само по две киле жита“. Тад им се и стока пометиљавила. Они тада пређу у Копић. Славе Св. Ђурђа.

„Прије Аустрије” су се доселили:

Устићи из Дицма. Њихов је отац извео децу. Славе Св. Ђурђа;

Никша из Доца (где је био дошао из Подглавице). Слави Св. Николу;

Спремо из Драганића (где је био дошао из Бегова Села, у Купресу). Слави Св. Стевана;

Јозићи из Крајизоваца;

и Бандо из Липе (у Ливањском Пољу) .

Леденко је доселио из Каблића (у Ливањском Пољу), “послије Аустрије”.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.