Poreklo prezimena, selo Rajićke (Glamoč)

16. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rajićke, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća u Barama, ispod njiva su livade, sa kojih se dobija „poljska pića“. Dalje, do Homara su opet njive! Bare plavi voda. Ona nekad pokrije i njive za 20 m širine. Iznad kuća je paša u Podovima i Čemernicama. Povrh Čemernice su livade. Jedan seljak ima tamo kolibu i košaru, gde je zimi „sa blagom”.

Rajićke su bile čitluk muslimana Višića. Kad su ovi propali, seljaci su od njih pokupovali imanja.

Položaj i tip.

Kuće leže na strani jedne niske terase. Voda se donosi sa bunara u polju. Kad on „oko Gospođa“ presuši, voda se donosi iz Opačića, sa Hajdarova Bunara, koji nikad ne presušuje.

Kuća ima:Gavrića 4, Vrcelja 1, Džudžalije 1, Subašića 3,Srdića 1 i Lončara 1.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Iznad Subašića kuće je Gradina. To je kružan zid, širok 2 m i zidan krečom. Okolo ima rbina od posuđa. Odatle vodi put ka jezeru. U drazi iznad Subašića kuće ima „troskve od vignjeva“ i „mlinskog kamenja”.

Subašići su se doselili iz Pribelje sredinom 19. veka i ovde kupili zemlju. Slave Sv. Đurđa.

Gavrići (staro prezime Likokuri) doselili su se iz Glavica sredinom 19. veka. Slave Sv. Jovana.

Lončar je doselio iz Hasanbegovaca u kmetstvo „prije Austrije”. Slavi Sv. Jovana.

Srdići su se doselili iz Mladeškovaca početkom 20. veka i ovde kupili zemlju. Njihov praded je doselio u Mladeškovce iz Crnog Vrla (iz Rora) u prvoj polovini 19. veka. Otac mu je „u ime nužde” išao u Varcar—Vakuf krajem 19. veka, pa se opet povratio u Mladeškovce. Slavi Sv. Nikolu.

Vrcelje su se doselile iz Biličića u kmetstvo Filipovićima.

Džudželija je doselio iz sela Bitelići (kod Sinja) početkom 20. veka i ovde kupio zemlju. Slavi Sv. Đurđa.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.