Poreklo prezimena, selo Hasanbegovci (Glamoč)

16. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Hasanbegovci, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Ispod kuća su najpre bašte sa kupusom i krompirom, a niže su njive. Zatim dolazi Jaruga oko koje su Bare sa livadama, a preko Bara, do puta su opet njive. Paša je iznad kuća, na Podu. Livade su u planini, u Čemernicama, Čardaku i Razvalama. Jedai Ninković ima u Razvalama kolibu i košaru, a dvojica imaju košare u Razvalama i Čardaku. Tamo su zimi sa „blagom”; u selu je tada veći sneg, jer ga natera vetar.

Položaj i tip.

Prve četiri kuće (Ninkovići) leže na strani kose, druge dve (Kalaba i Šavija) pa temenu kose, a sve ostale ivicom između kršne strane, gde je paša, i polja, gde su njive.

Kuća ima:Ninkovića 4, Kalabe 1, Šavije 1, Maleša 2, Šponja 2, Lukoje 1, Ninkovića 2, Šolaja 2, Derete 1, Petkovića 1, Pajića 1 i Šolaka 1. Selo je nizno i kuće su jedna do druge. Između kuća Ninkovića i Kalabe rastojanje je oko 50 m, a kuće Ninkovića su u grupi. Između kuća Šavije i Maleša rastojanje je oko 80 m.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Između kuća Nikolića i Kalabe je crkvinište. Tu ima kamenja sa latinskim natpisima.

Šavija je doseljen iz Brajića početkom 19. veka. Slavi Sv. Nikolu.

Ninkovići su „potekli“ iz Hercegovine i došli u Popoviće. Odatle su prešli u Prijane u kmetstvo. Cvijo Ninković dao je tada begu „dvije ovce“, te je ovaj digao Lončare, koji su otišli u Brajiće, i naselio Ninkoviće. Slave Sv. Jovana.

Maleši su doselili iz Pribelje početkom 19. veka i kupili zemlju. Slave Sv. Jovapa.

Šolaje su doselile iz Brajića srednnom 19. veka Slave Sv. Đurđa.

Šponje su se doselile iz Podgrede.

Lukoja je doselio iz Odžaka, gde je bio kod bega i „hodao po stanovijeh“. Slavi Arh. Mihajila.

Dereta je doselio iz Mladeškovaca „poprije Austrije”. Slavi Arh. Mihaila.

Kalaba je doselio s Kamena u Đuličane. Tu mu je mati umrla i ovde ga je doveo ujak Šavija oko Okupacije. Slavi Sv. Jovana.

Petković je doselio iz Prijana krajem 19. veka. Slavi Sv. Jovana.

Pejić je doselio takođe iz Prijana krajem 19. veka u kmetstvo Filipovićima. Slavi Sv. Nikolu.

Šolak je doselio iz Brajića početkom 20. veka i ovde kupio zemlju. Slavi Časne Verige.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.