Poreklo prezimena, selo Gornje Ravno (Kupres)

13. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornje Ravno, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne i saobraćajne prilike.

Njive su ispod kuća. Paša je iznad sela po kršu, u Ravnim Stranama, Musića Vrhu, Srednjem Brdu, Orlovcu itd.

U Dubokoj, u dolini Vrbasa, imaju deset redovničkih mlinova. U mlin odu ujutru, tamo samelju i prenoće, a vraćaju se sutradan.

Položaj i tip.

Kuće leže ispod ivice, ka kojoj se dodiruju krečnjačka strana i ravan polja. Vodu zahvataju ujutru sa Vođenice. Zimi, kad padne sneg, nemaju vode. Tada tope u kući sneg za piće, a stoku poje na lokvama.

Kuće su u nizu. Prvo dolazi 1 kuća Mirića, pa grupa od 5 kuća Periza. Posle odstojanja od 100 m dodaze kuće: Ćupina 3, Mitrića 2, Kontića 5, Zečevića 1, Jarčevića 2, Rudića 1, Velemira 1, Baćevića 1 i Jarčevića 6. Posle odstojanja od 100 m, gde su konoplja i kupus, dolaze kuće: Čivčića 2, Durana 4, Pepića 3, Velemira 1, Čelebića 7 i Dragojlovića 5. Zatim nastaje ledina, sa rastojanjem oko 100 m i grupa kuća: Čelebića 6, Krstanovića 4, Gilića, 1 i Musića 7.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Ispod kuća Kontića su temelji od crkvine. Između kuća Durana i Pepića je prazan prostor, gde su bili čardak i tri ambara; oni su porušeni o prevratu 1918. god.

Čelebići, Krstanovići (ili Pajići) i Musići jesu stari doseljenici nepoznatog porekla. Njihova tri pretka, koji su bili braća, zvali su se: Čelebija, Paja i Musa. Slave Sv. Đurđa. Jedan Čelebić se odselio u Žepče 1919. god.

Jarčevići (staro prezime Malivuci) jesu stari doseljenici nepoznatog porekla. Njihov čukunded je imao četiri sina, od kojih su dva umrla a dva poginula. Jednog od njih, Todora, ubili su „Turci strukavci, kad ih je nadbacio kamenom. Todorovog sinčića ded je prozvao „jarčićem”. Slave Sv. Đurđa. Jedan Jarčević je odselio u Čipuljić (do Bugojna) kao kalajdžija 1912. god.

Kontići su se doselili od Nikšića u prvoj polovini 19. veka. Njihov praded Ivan, kad je došao, oženio od Malivuka. Odlazeći u rat u Crnu Goru, rekao je ženi da nadene detetu ime Ivan, i otuda se nije ni vratio. Slave Sv. Đurđa.

Mitrići su se doselili iz Srbije u prvoj polovini 19. veka. Slave Sv. Jovana. Oni su bili u Donjem Ravnom, na mestu Bojanića i zvali se Mirići. Tamo su ostala deca siročad sa dedom. Kad je ovde „iz temelja obamrla” kuća Listeša, njihov ded prevede ovamo decu. Od Mitrića su jedni odselili u Usoru, „prije Austrije”.

Perizi su se doselili iz Hercegovine u prvoj polovini 19. veka. Kad su ovde dršli, jedan njihov rođak odselio se u Krmar (kod Travnika). Slave Sv. Jovana.

Ćupine su se doselile takođe iz Hercegovine u prvoj poloviii 19. veka. Slave Sv. Đurđa.

Čivčići su se doselili u prvoj polovini 19. veka. Od njih ima odseljenih u okolini Zenice. Slave Sv. Jovana.

Baćevići su se doselili iz Banjana u prvoj polovini 19. veka. Njihov praded je bio prvo na mestu Velemira, pa su ga begovi oterali na sadašnje mesto. Slave Sv. Jrvana.

Pepići su se drselili iz Hercegovine sredinom 19. veka. Slave Sv. Jovana. Njihovi su „didi odali po najmu“.

Dragojlovići su se. doselili iz Mušića sredinom 19. veka. Slave Sv. Jovana.

Zečević se doselio iz Vukovskog sredinom 19. veka. Slavi Sv. Nikolu.

Durani su se doselili iz Rilića u drugoj polovini 19. veka. U Gornjem Ravnom bila je porodica Durani, koja je spala samo na jednu devojku. Ova je dovela u kuću Vasu Pavlicu iz Rilića, koji je tada bio u najmu u Mušiću. Vaso je uzeo prezime kuće. Slave Sv. Stevana.

Velemir je doselio iz Rilića u drugoj polovini 19. veka. Slavi Sv. Đurđa.

Velemir je doselio iz Baljaka u drugoj polovini 19. veka. Slavi Sv. Đurđa.

Golići su se doselili iz Mračaja u drugoj polovini 19. veka. Njihov otac je privodak uz mater. Slave Sv. Jovana.

Rudić je doselio iz Vukovskog u početku 20. veka; u Vukovsko je bio došao iz Rilića. Slavi. Sv. Jovana.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.