Poreklo prezimena, selo Donji Šepak (Zvornik)

18. septembar 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Donji Šepak, opština Zvornik (Republika Srpska). Prema istraživanju Saliha Kulenovića ”Naselja i porijeklo stanovništva u dijelu zvorničkog podrinja”, sprovedenom u periodu 1972-1982. godina. Priredio saradnik portala Poreklo Mladen Gajić.

 

Ovo naselje nalazi se istočno od Roćevića na udaljenosti od oko kilometar. Smješteno je s lijeve strane zvorničko-bijeljinskog puta. Prema podacima iz 1971. godine Donji Šepak je imao ukupno 391 stanovnika i 92 domaćinstva, a 1981. godine 230 stanovnika, 56 domaćinstava i 57 kuća.

Po nacionalnosti stanovnici ovog naselja su Srbi.

Danas ovdje žive slijedeće porodice:Ćeranići (Jovanjdan), Ivanovići (Avramijevdan), Arsenovići (Jovanjdan), Perići, zvani Modranici (Jovanjdan), Milanovići, zvani Modranici (Jovanjdan), Lazarevići, zvani Marići (Aranđelovdan), Stojanovići, zvani Milakovići (Aranđelovdan i Nikoljdan), Rankići (V. Gospojina), Nikolići, zvani Tunići, (Lučindan), Obradovići (Avramijevdan), Lukići (Avramijevdan), Đokići (Đurđevdan) i Jovanovići (Jovanjdan).

Ćeranići (Jovanjdan; 9k danas) se prema nekim kazivačima doseljeni “odozgo iz ‘Ercegovine”. Predak ove porodice po imenu Simo doselio se iz okoline Gackog, a to je moglo biti oko 1850. godine. Prema drugim kazivanjima Ćeranići su porijeklom iz sela Sokolovića (područje Sokoca). U vrijeme kmetskih odnosa bili su kmetovi begova Gradaščevića iz Gornjeg Šepka.

Arsenovići (Jovanjdan; 1k, 2k, 5k) su porijeklom iz Trnovice, Perići, zvani Modranci su se doselili iz Modrana (bijeljinsko područje) i to najvjerovatnije pred kraj turske vlasti, jer se održala tradicija da je njihov “šukunđed” ubio “Turčina“, pa da ne bi bilo osvete naselio ovdje. Milanovići, zvani Modranci (1k, 2k, 3k) su od Perića, a prezime su dobili po pretku koji se zvao Milan.

Jevtići, zvani Jovanići (3k, 3k, 14k) su porijeklom iz Gornje Pilice iz zaseoka Bare, a ovdje su došli za vrijeme turske uprave.

Lazarevići zvani Marići (Aranđelovdan; 4k, 5k, 13k) su se doselili iz Srbije ali nismo utvrdili kada je to bilo.

Milakovići (Aranđelovdan i Nikoljdan; 1k, 2k, 7k) su iz Donje Pilice. Predak ove porodice je za vrijeme austrougarske uprave “ušao ženi u kuću”.

Rankići su porijeklom iz Lokanja, a ovdje su još od kraja turske uprave.

Nikolići zvani Tunići (Lučindan; 1k, 4k, 3k) su porijeklom iz zaseoka Vrela, a ovdje su još od turske uprave.

Obradovići (Avramijevdan; 1 k, 1 k, 2k) su takođe doseljenici, ali se ne zna odakle, vjerovatno su iz Gornjeg Roćevića jer su u srodstvu sa porodicom Lukića (Avramijevdan; 1k, 1k, 5k) koji su porijeklom iz pomenutog naselja, a ovdje su se doselili za vrijeme austrougarske uprave.

Đokići (Đurđevdan; 1k, 2k, 4k) su porijeklom iz Hercegovine, ali se nije održala tradicija iz kojeg su mjesta. Prema kazivanjima starijih ovdje se doselio neki Spasoje negdje pred kraj turske uprave ili s početka austrougarskog perioda.

O porijeklu Ivanovića (Avramijevdan; 3k, 3k, 11 k) nismo mogli ništa doznati, osim da su se i oni odnekud naselili. Nismo utvrdili ni odakle je predak porodice Jovanović (Jovanjdan; 1 k, 1 k, 2k) izuzev da je za vrijeme austrougarske uprave “bio u najmu” kod Mitra Obradovića koji mu je dao , a onda se on oženio i zasnovao porodicu.

Ovdje su ranije živjeli i Mitrovići (Stjepanjdan), a bili su porijeklom iz Gornje Trnave. Ova familija je “zamrla”.

Stanovnici ovog naselja sahranjuju se u groblju, a mjesto gdje se ono nalazi naziva se Bulešć.

 

IZVOR: Salih Kulenović – Naselja i porijeklo stanovništva u dijelu zvorničkog podrinja. Priredio saradnik portala Poreklo Mladen Gajić.

____________________________________________________________________________________________________

.

Popis porodica u Donjem Šepku danas:

Arsenović (Jovanjdan)

Đorđić (Avramijevdan)

Ivanović (Avramijevdan)

Jevtić (Jovanjdan)

Lazarević (Aranđelovdan)

Lukić (Avramijevdan)

Mijatović-Urošević (sv. Aćim i Ana)

Milanović (Đurđevdan)

Nikolić (Lučindan)

Obradović (Avramijevdan)

Perić (Jovanjdan)

Radić (Jovanjdan)

Sekulić (Avramijevdan)

Ćeranić (Jovanjdan)

.

PRIREDILI: Gorana Vuković, Ratko Vuković i Mile Lazarević

.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. slavko

    Pomaže Bog, što se tiče prezimena Lazarević (Aranđelovdan), moram da dodam da po predanju starine Milana Lazarevića, oni su se na ove prostore doselili iz okoline Lazarevca (Srbija).