Poreklo prezimena, selo Dudovica (Lazarevac)

14. septembar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dudovica, opština Lazarevac. Prema knjizi „Šumadijska Kolubara“ Petra Ž. Petrovića, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Dudovica je po plećatim kosama između seoskih potoka i na jezerskim terasama između reka Ljiga, Onjega i Lipovice. Ono je na osojnoj strani, pa je zimi izloženo jakim vetrovima. Kuće su udaljnjene jedna od druge po stotinu i više metara i čine naselje razbijenog tipa. Selo se deli na ove krajeve: Okolac, Putno Brdo, Jasik, Gajić, Polomčića Potok i na drumsko naselje Jaz. U kraju Okolcu su Krčmarci, Smiljanići i Đurđići a u Polomčića Potoku su Marjanovići.

Vode.

Za piće i domaće potrebe upotrebljava se voda sa đermova, koja leti ne presušuje. Ima nekoliko neznatnih i bezimenih izvora od koji je značajniji samo izvor Marinac u kraju Okolcu. Tu je podignut kameni spomenik izginulim ratnicima od 1914. do 1918. godine. Na ovaj izvor dolaze bolesnici „mladim danima“, tj. prve sedmice posle mesečeve mene (njegova punjenja), da se umiju vodom radi ozdravljenja. Rečice Onjeg i Lipovica kao i potocim Gujara, Đurđića Potok i Polomčića Potok utiču u Ljig.

Zemlje i šume.

Njive su u dolinama Ljiga i Onjega, a po stranama brda su izmešane sa livadama i voćnjacima. Mesta na kojima su njive i livade nazvaju se: Velika Straža, Mala Straža, Savinac, Predor, Onjeg, Belo Polje, Simekinac, Rakinac, Ljig, Lipovica, Babin Grob, Đurđića Potok, Gujara i Parlog.

Zajednička seoska šuma je u Onjegu do Brajkovca, a ostala je izdeljena.

Starine u selu.

Na mestu Crkvinama pozanju se temelji od neke stare crkve u starom groblju. Tu je i današnje groblje. Drugo staro „madžarsko“ groblje bilo je na brdu Maloj Straži. Od njega ima još po neki nadgrobni spomenik bez natpisa.

Kroz selo je vodio stari put iz turskog vremena preko Male Straže i kod današnjeg drumskog naselja Jaza je prelazio Onjeg.

Podaci o selu.

Današnja crkva podignuta je kod stare crkve pre stotinu godina. Ona slavi Đurđevdan. Litija se nosi Prvoga dana Duhova a zavetina se drži u nedelju pred Sv. Iliju.

Kao naselje Dudovica se pominje 1664. godine a po arhivskim podacima zabeležena je tek 1811. godine. Godine 1818. Dudovica je imala 41 kuću. Danas ima 18 rodova sa 115 kuća.

 

Poreklo stanovništva.

Pre Karađorđevog ustanka doselila su se četiri roda:

Sarići, Ivanovići, Milinkovići su jedan rod, došli su „ozgo“, po svoj prilici iz Kačera posle odlaska Madžara. Imaju krve srodnike Mijailoviće u Trudelju – Kačer, Blagojeviće u Trbušnici, Stevanoviće u Brajkovcu, Mandiće i Poljanicama – Kačer, koji su se tamo odselili pre stotinu godina, slave Aranđelovdan.

Ilinčići, Stanišići, Stanoševići, Marjanovići, Đurišići, Vukašinovići i Matići su iz Bosne, čukunded im je na ovdašnjem groblju sahranjen a za dalje pretke ne znaju. Vukašinovići imaju odseljenike u Liplje – Kačer, slave Đurđevdan.

Markićevići, Markovići, Vesići, Pavlovići, Matkovići, Smiljanići, Gajići, Jovići i Ninkovići su bili jedan rod, ali su se već odavno razrodili; ne znaju za svoju starinu, slave Aranđelovdan.

Živkovići i Pantići ne znaju za svoju starinu, imaju odseljenike u Jabučju u Tamnavi, slave Sv. Dimitrija.

U prošlom veku doselilo se osam rodova:

Đurđići su iz Trudelja u Kačeru; ovamo su se doselili pre stotinu godina, slave Jovanjdan.

Stevanovići, predak Marko doselio se odnekud, a od njega je danas peto koleno, Nikoljdan.

Perići su iz Banata, Đurđic.

Vemići su iz Srema, Đurđic.

Krčmarci su se doselili oko 1840. godine iz Krčmara u valjevskoj Podgorini, Nikoljdan.

Đorđevići su Rudničani, Nikoljdan.

Sajići su iz Dića u Kačeru, doselili su se posle rata 1878. godine, Tomindan.

Antonijevići su se doselili 1897. godine iz Liplja u Kačeru a daljom starinom su iz Teočina kod Gornjeg Milanovca, Nikoljdan.

Stevovići (Glišovići) doselili su se iz kačerskog Branetića 1900. godine, Đurđevdan.

Maćići (Popovići) su iz Barzilovice, Simeundan.

Mitrovići su iz Ozrema kod Gornjeg Milanovca, Aranđelovdan.

Đukići su iz Moravaca u Kačeru, doselili se 1910. godne, Đurđevdan.

Pavlović je potkivač, došao iz Bosute u Kačeru 1930. godine, Nikoljdan.

Nikolić, abadžija, doselio se iz Ripnja kod Beograda, Nikoljdan.

 

IZVOR: „Šumadijska Kolubara“ Petra Ž. Petrovića, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.