Poreklo prezimena Čarapić

14. septembar 2013.

komentara: 0

Prezime Čarapić istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

 

Čarapići su takođe znamenita srpska familija. Poreklom su Kuča, po jednom predanju od bratstva Drekalovića, a po drugom od bosanskih Miloševića koje su smatrali “Novljanima” (od njih je i veći broj drobnjačkih bratstava). U svakom slučaju, bili su imućni i jaki dok ih Turci, negde pre tri veka, nisu “uzeli na zub”. Naime, prema jednoj presudi turskog kadije morali su za ubijeno pašino pseto da plate kaznu od “500 groša” koje su, umesto u kesi, predali “u čarapi”, pa ih otad Turci prezovu Čarapići. Uviđajući da se ipak moraju iseljavati, krenu ka Srbiji. Usput se jedna grana zadrži na Starom Vlahu i tu od njih postanu Stanišići, druga siđe niz Drinu do Mačve u selo Noćaj – od njih je po predanju bio veliki junak iz Prvog ustanka Stojan Čupić, treća ostane na Rudniku, u selu Rakova, a četvrta dođe do Beograda, u selo Beli Potok.

U vreme Kočine krajine (1787-88), jedan od dvojice braće, Vasa, javi se kao frajkor (dobrovoljac), a u Prvom srpskom ustanku postao jedan od najviđenijih vojvoda. 1804. godine se presele u Ripanj, ali su ostali bez potomstva, pa prezime preuzme jedan domazet Nikolić, koji je kao sluga došao od Trstenika. Svi su slavili Đurđevdan osim ovog prizećenog, koji je zadržao svoju slavu, Đurćic. U zavičaju, u Kučima, ostane samo jedno zadružno domaćinstvo, u selu Ubalac.

Po svemu sudeći, u Srem je prešla jedna od porodica iz Mačve, ali je teško utvrditi u kojem od talasa migracija, posle 1739. ili u vreme spomenutog austro-turskog rata krajem 80-ih godina, ili nakon sloma Prvog ustanka, 1813. U svakom slučaju, bili su borbeni i ugledni ljudi, pa jedan od njih, Voja, bi rado prihvaćen u porodicu koja je već imala kraći oblik prezimena Starčević – Starac. Neka onda, kao lepo predanje, ostane da je to bila porodica dvoje starih ljudi.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.