Порекло презимена, село Доња Трешњевица (Топола) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Доња Трешњевица, општина Топола. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.   Топографске пр Порекло становништва села Доња Трешњевица, општина Топола. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.   Топографске пр Rating:
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Доња Трешњевица (Топола)

Порекло презимена, село Доња Трешњевица (Топола)

Порекло становништва села Доња Трешњевица, општина Топола. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.

 

Топографске прилике.

Село лежи на обема странама реке Трешњевице. С десне стране ове реке поједине куће се пењу уз брда Лисаћ и Орловицу. У источном делу села, између река Трешњевице и Ђуринаца, на заравњеној коси качерске фазе, којом води сеоски пут из Горње Трешњевице за Шаторњу, наилази се на растурене поједине куће, које су тако распоређене да се неприметно из овога села прелази у Горњу Шаторњу.

У селу се употребљава махом вода са извора, који се зову именима породица, које око њих станују. Ђермова има само у Сјеничком Крају. Земља за обрађивање је растурена по селу, забрани су на Орловици а виногради на Јабуковцу.

Као и Горња Трешњевица и ово је село разбијеног типа иодељено на крајеве: Сјенички Нрај, Трешњевичка Река, Палучак и Јасика. Село је мало и чини једну општину са Горњом Шаторњом.

 

Порекло породица.

У селу су ове породице.

Чумићи 6 к. Слава: св. Тома. Станују у крају Палучаку. Доселио се прадед Чума Паја из Чајетине (ужички), где су побили Турке и због тога морали бежати.

Ђокићи 11 к. Слава: св. Аранђел. Њихове су куће у Палучаку и у долини Трешњевице. Њихови стари били у збегу у Рибнику (северно од манастира Благовештења). Нашао их ту Чума Паја (од Чумића) и населио их овде. Не знају одакле су дошли у Рибник.

Чумићи и Ђокићи су у току ратова бежали у „збег“ и враћали се. Од Чумића је Аћим Чумић министар под Обреновићима.

Карићи (Михајловићи) 6 к. Слава: св. Никола. Станују у крају Јасика. Прадед се доселио из Такова.

Дамњановић 1 к. Слава: св. Никола. Пре 30 г. дошао из Горње Трешњевице.

Сјеничани (Радовановићи, Михаиловићи, Ивановићи, Петровићи) 10 к. Слава: св. Аранђел. Станују у Сјеничком Крају. Доселили се за време Карађорђевог повлачења од Сјенице.

Ранковић 1 к. Слава: св. Никола. Дошао жени у кућу ,из Горње Трешњевице. Станује у крају Јасика.

Вујановић 1 к. Слава: св. Стеван. Доселио се пре 50 г. из Брезовца. Станује у крају Јасика.

Росић 1 к. Слава: св. Стеван. Дошао пре 40 г. из Манојловца (качерски).

Лукићи 4 к. Слава: св. Аранђел. Станују у Трешњевичкој Реци. Род су са Ђокићима.

Карићи 3 к. У Трешњевичкој Реци. Род су са Карићима.

Мијатовић 1 к. Слава: св. Ђурђиц. У Трешњевичкој Реци. Дошао из Горње Трешњевице.

Божић 1 к. Слава: св. Ђорђе. Дошао жени у кућу из Вукосаваца.

Павловићи (Радојчићи) 5 к. Слава: св. Никола. Непознато порекло.

Перишићи 2 к. Слава: св. Јован. Доселио се деда из Драгачева. Куће су им у долини реке Ђуринца.

Живковићи (Пантићи) 6 к. Слава: св. Ђорђе. Непознато порекло.

Миливојевићи 2 к. Слава: св. Никола. Непознато порекло. Село има једно гробље у Гробљанском Потоку. Сјеничани се сахрањују у пријанском гробљу.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923.


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top