Poreklo prezimena, selo Donja Šatornja (Topola)

17. avgust 2013.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Donja Šatornja, opština Topola. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

 

Topografske prilike.

Kuće Donje Šatornje su jako rasturene. Na raskrsnici puteva za Kragujevac, Aranđelovac i Rudnik nalazi se grupa kuća — kraj Vrestovi, u erozivnom proširenju Jasenice. Ovde su kuće grupisane, zbijene i to je „varošica“, sa školom, dućanima i mehanom. Ostali delovi sela su s obe strane Jasenice. Veći je deo s leve njene strane, severno od kraja Brestovi, po stranama i temenima nekoliko brda, između kojih su se duboko usekli Rasovljavica sa svojim malim pritokama. Manji je broj kuća s desne strane, u podgorini rudničkih ogranaka, koji su izloženi jakoj eroziji potoka Dobre Vode, Šatoračke Reke i drugih.

Selo se služi vodom sa izvora i đermova. Glavni su izvori: Krasinac i izvor u Nikoljskoj Reci.

Opština ima u „Planini” sedamdeset hektara iod šumom, poglavito bukovom i grabovom.

Selo je razbijenog tipa. Deli se na krajeve: Brestovi; ovo je sredina sela, „varošica”, sa kućama duž puteva koji se tu ukrštaju. Severno od njega su Arnautski Kraj, Isakovića Kraj i Prokića Kraj. S desne strane Jasenice su: Rečani, kraj s obe strane Šatoračke Reke, i Marjanovića Kraj, koji se pruža do poslednjih blaznavačkih kuća.

 

Poreklo porodica i starine.

U Prokića i Isakovića Kraju su porodice:

Isakovići, Prokići (Dedići, Tomići, Gavrilovići, Jeremići, Jevtići, Jokovići, Vasići, Milovanovići, Trišići) 104 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se čukundeda Isak. Ne zna se kada i odakle. Ovo je najstarija porodica u selu. Od Isaka „broje šesto koleno“. Sada se uzimaju.

Rakić 1 k. Slava: sv. . Nikola. Stara porodica, koja izumire.

U Arnautskom kraju su:

Pavlovići(Dukići, Marinkovići, Markovići, Radonjići, Mihajlovići) 21 k. Slava: sv. Alimpije. Doselio se deda iz Suvodola. Doveo ga Karađorđe.

Talovići(Mitrovići, Nedeljkovići) 9 k. Slava: sv. Đorđe. Pre Pavlovića bili u selu. Doselio se praded iz Suvodola.

Stevanovići 4 k. Slava: sv. Ćorđe. Doselio se deda iz užičkog okruga.

Marjanovići 16 k. Slava: sv. Nikola. Stanuju u Marjanovića Kraju i Rečanima. Doselio se praded Marjan iz Novog Sada, gde je bio prebegao pod Čarnojevićem. Marjan došao u Šatornju kao stočarski trgovac i ostane.

U Brestovima su:

Mesarović 1 k., — od Mesarovića;

Pavlović 1 k., iz Masloševa;

Blagojević 1 k., iz Žabara;

Stanisavljević 1 k., od Stanisavljevića;

Milovanović 1 k., iz Dobrače (gružanski);

Savići 2 k., iz Manojlovca (kačerski);

Mišović 1 k., iz Novog Pazara;

Petrović 1 k., iz Masloševa;

Milivojević 1 k., iz Blaznave;

Đurić 1 k., iz Manojlovca;

Šević 1 k., iz Blaznave;

Žilović 1 k., iz Majdana (takovski, rudnički);

Jovanović 1 k., iz Aranđelovca.

Svi su se doselili kao zanatlije i to u međuvremenu od pre 20—30 godina.

 

Selo ima dva groblja: jedno na Glavici, gde se sahranjuje najveći deo sela, i drugo „arnautsko groblje“ u kraju Brestovima, pored druma za Kragujevac.

U dolini Nikoljske Reke nalazi se stara crkva Nikolje, zadužbina despota Stevana Visokog. Do 1836. g. Nikolje je bio manastir, a poslednji kaluđer je bio Josif Vukmirović iz Novog Sada. Za vreme turske vladavine u ovu crkvu su dolazila sela: Jarmenovci, Vojkovci, Guriševci, Manojlovci, Gornja i Donja Trešnjevica i obe Šatornje. Kada su se doselili Pavlovići, a to će biti oko 1809. g., crkva je bila porušena, te su morali ići u Blagoveštenje. Docnije su je opravili. Po predanju, na ovom je mestu poginuo Nikola, sestrić despota Stevana, i za uspomenu na njega, despot je ovu crkvu podigao. U dolini Nikoljske Reke ima i jedno staro groblje, koje zovu „madžarskim”.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Uka

    Jel ima neko podatke o Simićima iz Šatornje?

  2. ivana markovic

    U Satornji su ziveli i zive Vulovici, slave Sv. Jovana ,u Arnautima., ziveli su tu i pre 1920 god kada je objavljena Jasenica

  3. dragan trifunović

    Ima li neko podatke o Matićima i oširnije o Markovićima?