Poreklo prezimena, selo Plaskovac (Topola)

15. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Plaskovac, opština Topola. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

 

Topografske prilike.

Selo leži na ripanjskoj površi koja je Vučakom, Žutim Potokom i Krstačama raščlanjena na nekoliko zaravnjenih brda, po čijim su stranama seoske kuće. Idući na Istok, ka dolini Jasenice, nema kuća i u tom delu su imanja ovoga sela i Ovsišta.

U selu ima malo izvora, mahom slabih, i pored njih se stanovništvo služi buiarskom vodom. Upotrebljavaju i vodu sa Jasenice, naročito kad su na radu i u polju.

Ziratna zemlja rasturena je po selu i oko njega, naročito na mestima: Vučaku, Žutom Bregu, Gaju, Poljima, Barama, Krstačama i Ornicama, Vinogradi su na Brdu. Livade su u dolini potoka Vučaka i Krstače, i u Jasenici. Pre 50 godina selo je imalo u Gaju opštinsku utrinu i šumu, ali su je u toku vremena izdelili. Privatnih zabrana ima oko 50 hektara.

Selo je razbijenog tipa, šumadijske vrste. Podeljeno je na krajeve koji nose imena porodica ili imaju topografska imena. Krajevi su: Vučak, Gaj, Ornice, Avramovića Kraj i Vračarića Kraj.

 

Poreklo porodica.

Selo je postalo doseljavanjem iz Blaznave. Blaznava je imala dosta stanovništva, zemljište je postalo teskobno, i pojedine porodice su se iseljavale i nastanile u Plaskovac, koji je bio pod šumom i livadama. Prvi doseljenici su se naselili na mestu Ornicama, gde je danas opštinska sudnica; docnije, novi doseljenici i oni koji su se odelili iz zadruga, krčili su ili palili šumu i naseljavali se.

U selu su ove familije:

Mirosavljevići(Jovanovići, Rakići, Milosavljevići, Milivojevići, Matići) 36 k. Slava: sv. Nikola. Doselili se iz Blaznave, a u Blaznavu došli od Sjenice. Mnogo su patili od Turaka zbog pretka Kara Pavla, koji je ratovao uz Karađorđa i poginuo na Ljubiću.

Milovanovići(Blagojevići, Dragići, Radojevići) 15 k. Slava: sv. Nikola. Doselili se iz Blaznave u isto vreme kad i Mirosavljevići. Starinom su od Sjenice.

Rajkovići(Uroševići,Tomići,Đorđevići) 18 k. Slava: sv. Nikola. Doseljeni iz Blaznave, a u Blaznavu došli od Sjenice.

Milanovići (Lazarevići) 8 k. Slava: sv. Nikola. Doseljeni iz Blaznave.

Miloševići(Milojevići, Radovanovići) 7 k. Slava: sv. Nikola. Doseljeni iz Blaznave.

Izgleda da su sve ove porodice od starine jedna familija. U selu ih sve zovu Nikoljcima. Oni su se u isto vreme naselili u Blaznavu, pa zajedno prešli u Plaskovac.

Karići (Simići, Prokići, Blagojevići, Lazarevići) 10 k. Slava: sv. Lazar. Doselili se iz Blaznave (od Uroševića). Starinom su „od Sjenice — Novog Pazara“.

Vračarići(Đorđevići, Lukići, Markovići, Mihajlovići, Nedeljkovići) 17 k. Slava: sv, Đorđe. Doselili se ,iz Blaznave (od Đilasovića — Pantelića).

Mlađi su doseljenici: 

Milivojevići 8 k. Slava: sv. Nikola. Praded se doselio 1809. godine od Sjenice.

Ivkovići 4 k. Slava: sv. Đorđe. Došli pre 90 g. iz Žabara (lepenički).

Rajići 3 k. Slava: sv. Đorđe. Doselio se ded iz Stragara (od Rajića); došao ženi u kuću.

Aleksići 5 k. Slava: sv. Aranđel. Doselio se deda kao pečalbar iz južnih krajeva. Uzela ga žena u kuću.

Nešići 2 k. Slava: sv. Aranđel. Došao ženi u kuću iz južnih krajeva.

Takovci 1 k. Slava: sv. Stevan. Dovodak (mati ga dovela u kuću gde se preudala) iz Gornje Šatornje (od Takovaca).

Radivojevići došao kao radenik iz Slavkovice (kolubarski, valjevski).

 

Selo ima jedno groblje.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.